Rekordhetta lamslog Europa

Rekordtemperaturer, skogsbränder och torka. Europa svettades rejält under lördagen – och det måste kontinenten vänja sig vid. Experter varnar för att tidiga värmeböljor blir standard i framtiden.

En man svalkar sig med vatten i Madrid på lördagen, där termometern gick upp till 38 grader.

En man svalkar sig med vatten i Madrid på lördagen, där termometern gick upp till 38 grader.

Foto: Manu Fernandez/AP/TT

Klimat2022-06-18 11:42

Badvattnen runt om i Europa fylldes på lördagens av tusentals och åter tusentals som sökte svalka under en rekordtidig hetta som sträckte sig över västra delen av kontinenten.

Varmast var det i Frankrike, med fokus vid Biscayabuktens kustband. I såväl Bordeaux som semesterorten Biarritz uppmättes enligt vädertjänsten Météo France 43 grader. Ännu långt in på kvällen visade termometern en bit över 30 grader.

Men värmen sträckte sig även långt in i kontinenten. Paris noterade 37 grader, Lyon 38 och samma höga temperatur nåddes i Pau i Pyrenéerna.

Redan inför helgen hade värmerekord för juni redan slagits i elva franska områden. Enligt Matthieu Sorel, klimatolog vid Météo France, har en värmebölja inte registrerats så här tidigt under en sommar sedan 1947.

– Vädret är ett tecken på klimatförändringar, säger han till nyhetsbyrån AP.

I Tyskland sträckte sig värmen från Ruhrområdet, med 35 grader, till Berlin, där 34 grader uppmättes. Medan folket sökte svalka varnade hälsominister Karl Lauterbach för värmen och bad på Twitter tyskarna att dricka ordentligt och hålla koll på de äldre och funktionshindrade. "Hettan kan vara dödlig", påpekade han.

Försmak av framtiden

I norra Italien har flera städer aviserat vattenransonering och regionen Lombardiet kan komma att utlysa undantagstillstånd eftersom rekordtorka hotar skördarna.

Även Storbritannien badar i sol och värme, södra England har fyra dagar i följd noterat över 30 grader.

Och värmen är något Europa får vänja sig vid, säger Clare Nullis, talesperson för FN:s väderorgan WMO.

– Det vi bevittnar idag är tyvärr en försmak av framtiden. Som ett resultat av klimatförändringarna börjar värmeböljor tidigare, säger hon till AP.

Extrem brandrisk

Torka och de höga temperaturerna kan också orsaka bränder, varnar myndigheter i såväl Italien som Frankrike och Spanien. Brandrisken är enligt EU-organet Copernicus "mycket extrem" längs floden Rhône i Frankrike och på Sicilien och Sardinien.

I Spanien har värmen redan lett till flera skogsbränder, som på lördagsmorgonen härjade på nästan 9 000 hektar mark i nordvästra delen av landet. Bränderna har tvingat omkring 200 personer att lämna sina hem.

I både Frankrike och Tyskland varnar väderlekstjänsterna för åskoväder på söndagen, som kan orsaka bränder. Men med molnen kommer också på flera ställen tillfällig relativ svalka, som kan hjälpa invånarna att andas något lättare innan nästa värmebölja kommer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!