Ryssland ratar Earth Hour: "WWF utländsk agent"

Ryssland skippar årets Earth Hour. Beskedet kommer sedan Moskva tidigare i mars klassat Världsnaturfonden (WWF) som en "utländsk agent".

Centrala Moskva nedsläckt under 2020 års Earth Hour.

Centrala Moskva nedsläckt under 2020 års Earth Hour.

Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Klimat2023-03-24 20:08

Klassificeringen av WWF är ett led i en större rysk ansträngning att slå ned mot organisationer med utländska kopplingar – inklusive miljöorganisationer. Beskedet har mötts av stora protester från en rad länder.

Under Earth Hour, en internationell klimatmanifestation startad på initiativ av WWF, uppmuntras människor världen över att släcka lamporna under en timme i syfte att uppmärksamma klimatfrågan. Ryssland har deltagit i manifestationen, som i år hålls under lördagen, i 14 år.

– I år tog vi beslutet att dra oss ur det här eventet, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov till reportrar i Moskva och tillägger:

– Det är på grund av att de (WWF) har blivit en utländsk agent.

Att klassa personer och organisationer som "utländska agenter" på grund av kopplingar till utlandet är en rysk sedvänja med rötter från Sovjeteran, som alltjämt används systematiskt för att kuva Kremlkritiker och oliktänkande.

WWF har varit verksamt i Ryssland sedan 1994. Den globala ideella miljö- och naturvårdsorganisationen säger att man kommer att utmana klassificeringen juridiskt – men uppmanar samtidigt anhängare att av säkerhetsskäl avstå från att använda WWF-symbolen i Ryssland.

Klimatförändringarna har slagit hårt mot Ryssland, med tinande permafrost och svåra skogsbränder i Sibirien.

Fakta: Earth Hour

Earth Hour startade år 2007 i Sydney på initiativ av WWF i Australien för att uppmärksamma landets beslutsfattare på klimatfrågan.

I år hålls manifestationen lördag den 25 mars mellan klockan 20.30 och 21.30.

Världen över släcker människor, städer och ikoniska byggnader ner, så som Eiffeltornet i Paris, Operahuset i Sydney, Empire state building i New York och Colosseum i Rom, som en signal till beslutsfattare att agera mot klimatförändringarna.

I Sverige har bland annat de kungliga slotten, Öresundsbron, Turning Torso i Malmö, Liseberg i Göteborg samt en rad platser i Stockholm tidigare år släckt sina lampor under Earth Hour.

Källa: Världsnaturfonden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!