Aktivister dömda i Hongkong

Nio demokratiaktivister i Hongkong har dömts till fängelse i upp till fem år för att ha arrangerat en stor demonstration 2019.

Advokaten och demokratikämpen Martin Lee anländer till domstolen i Hongkong på torsdagen. Lee är den av de nio som dömts.

Advokaten och demokratikämpen Martin Lee anländer till domstolen i Hongkong på torsdagen. Lee är den av de nio som dömts.

Foto: Vincent Yu/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2021-04-01 05:59

Sju av dem dömdes för att ha arrangerat och deltagit i vad myndigheterna betraktar som olaglig samling. De andra två hade sedan tidigare erkänt sig skyldiga till medverkan i demonstrationen.

Bland dem som nu dömts finns advokaterna Martin Lee och Margaret Ng, 82 respektive 73 år gamla, och mediemogulen Jimmy Lai.

– Vi är väldigt stolta, även om vi måste sitta i fängelse för (vad vi gjorde). Vi kommer att fortsätta marschera vidare oavsett vad som händer i framtiden, sade Lee Cheuk-Yan, en av de dömda, utanför domstolen där flera anhängare samlats.

Åtalen ses som tydliga signaler om att Hongkong är beredd att utnyttja de hårda säkerhetslagar som Peking införde i regionen i somras.

Demonstrationen i augusti 2019 samlade omkring en miljon människor, trots hårt regn och dåligt väder. I sitt domslut konstaterade domaren att demonstrationen varit fredlig, men att det inte var ett försvar och att hon övervägde att döma de nio till strängast möjliga straff.

"Det kan inte vara rätt att någon som är skyldig till ett brott kan hävda att trots att dennes handling var olaglig så var den fredlig och att man därmed inte skulle gripas, åtalas eller dömas", skriver hon i ett uttalande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!