Anklagelser om fosfor i Nagorno-kriget

Armenien och Azerbajdzjan anklagar varandra för att ha använt vit fosfor under striderna i Nagorno-Karabach. Turkiets president har rest till Baku för att fira "brödrafolkets" seger.

Azerbajdzjans president Ilham Alijev hälsar på Turkiets dito Recep Tayyip Erdogan i Baku.

Azerbajdzjans president Ilham Alijev hälsar på Turkiets dito Recep Tayyip Erdogan i Baku.

Foto: Turkiets presidentkansli/poolfoto via AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-12-09 18:40

Vårdpersonal och skadade soldater på ett sjukhus i Armeniens huvudstad Jerevan vittnar för AFP:s utsända om brännskador som stämmer överens med sådana man får av vit fosfor, eller ett liknande ämne.

En ombudsman i Nagorno-Karabach säger att man har samlat in "ett överflöd" av bevis för att Azerbajdzjans armé besköt området med fosfor under sexveckorskonflikten.

I Azerbajdzjan har tjänstemän tidigare riktat motsvarande anklagelser åt andra hållet. Landets armé har inte tillgång till fosfor, enligt en talesperson för försvarsdepartementet.

– Vi kan inte använda något som vi inte har, säger denne, och understryker att det är Armenien som har använt det internationellt förbjudna stridsmedlet.

Internationellt förbud

Internationella rödakorskommittén (ICRC) har avdelningar i båda länderna, men ingen av dem vill kommentera anklagelserna. Kontoret i Azerbajdzjans huvudstad Baku vidgår dock att det pågår samtal mellan parterna om påstådda överträdelser.

Fosfor får inte användas som vapen enligt krigets internationella lagar.

Fler än 5 000 människor, varav minst 144 civila, dödades i striderna om utbrytarregionen Nagorno-Karabach. Kriget avslutades den 10 november, då parterna nådde ett avtal med rysk medling. Det innebär att Azerbajdzjan tillåts ta kontroll över delar av området, som i praktiken varit självstyrande med armeniskt stöd sedan 1994.

Firande i Baku

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har rest till Azerbajdzjan för att delta i firandet av landets framgång. Turkiet stod på den azeriska sidan i kriget och uppges också ha skickat syriska rebellsoldater för att strida på Azerbajdzjans sida. Det senare har man dock nekat till.

Erdogan har träffat sin azeriske motsvarighet Ilham Alijev och tillsammans kommer de på torsdagen beskåda en militär segerparad i Baku.

Besöket beskrivs som en möjlighet för två brödrafolk att knyta ännu tätare band. Turkiet önskar spela en stor roll i Kaukasien och Centralasien, där det ställer sig på de i huvudsak islamiska turkfolkens sida. Landet har hjälpt till att träna den azeriska armén och utgjort en viktig rutt för den azeriska energiexporten till Europa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!