Trots att man förhandlat hela året, satt parterna natten igenom för att försöka bena ut de sista detaljerna, där fiskefrågor satt sig på tvären. Klyftan är smal men mycket djup, skriver AFP. Det handlar om hur mycket och hur snabbt EU-ländernas fiske i brittiska vatten ska minskas.
BBC rapporterar att en presskonferens väntas hållas runt klockan 11 svensk tid.
Europas börser reagerar med stigande kurser på signalerna om att ett avtal är nära.
Flera brittiska tidningar hade rubriker om en brittisk "seger" på torsdagsmorgonen, men samtal pågick då fortfarande i Bryssel om ett handelsavtal. Diplomatkällor säger till AFP att i synnerhet Frankrike försökte få fram brittiska garantier på vissa punkter.
En uppgörelse i sista minuten ger visserligen ett bättre läge än en skilsmässa i blindo, men ställer ändå parterna mycket längre ifrån varandra än någon trodde när britterna för fyra år sedan röstade för utträde ur EU, skriver Reuters.
Längre avstånd
Storbritannien lämnade formellt EU 1 januari i år men övergångsperioden har i stort sett inneburit att inget ändrats i praktiken för handel och resor.
Om de långa förhandlingarna nu lett till noll-tullar och oförändrade kvoter så har de säkrat det handelsutbyte som årligen varit värt omkring 1 000 miljarder dollar och bevarat fredsuppgörelsen om Nordirland.
Men det innebär ändå att Europas näst största ekonomi går ut ur EU:s gemensamma marknad och tullunion.
Det aktuella avtalet gäller varuhandel men inte finansiella tjänster – den sektor som gjort London till den enda finanshuvudstad i världen som kan tävla med New York. Den brittiska ekonomin är till 80 procent tjänstedriven.
Varuhandeln kommer att omgärdas av fler regler och byråkrati och därmed kosta mer. Allting från säkerhetsbestämmelser för livsmedel till branschspecifika certifieringar kommer att ändras.
Satte fisket i halsen
De svåra förhandlingarna över flera månader har självklart försvårats av coronapandemin, och dessutom störts av hetsiga utspel i både London och Paris.
Storbritanniens import från EU är enligt Reuters cirka 107 miljarder dollar mer värd än exporten dit. Man detaljdiskuterade under natten fiskefrågor – viktigt för den lilla brittiska fiskeflottan, men den sektorn utgör ändå bara 0,1 procent av Förenade kungadömets bnp.
BBC-journalisten Lura Kuenssberg twittrade på julaftons morgon att brittiske premiärministern Boris Johnson och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen pratat i telefon fyra gånger dagen innan och att nattliga förhandlingar rörde specifika fiskarter.
"Jag hittar inte på detta", förtydligar hon.