Brittisk ursäkt: Rasism mot imperiets soldater

Tiotusentals människor från främst Afrika och Mellanöstern som dog som stridande för det brittiska imperiet under första världskriget blev aldrig hedrade på det sätt som de vita soldaterna hedrades.

Gravstenar vid en minnesplats i belgiska Zonnebeke för soldater från brittiska imperiet som stupade under första världskriget. Arkivbild.

Gravstenar vid en minnesplats i belgiska Zonnebeke för soldater från brittiska imperiet som stupade under första världskriget. Arkivbild.

Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2021-04-22 10:49

Anledningen var "genomgripande rasism", slår en ny rapport fast.

Minst 116 000 – men möjligen så många som 350 000 – stupade fick antingen anonyma minnesmärken eller inga minnesmärken alls enligt utredningen, rapporterar BBC. Detta trots att alla stupade brittiska soldater ska hedras på identiskt vis med gravsten och namn.

CWGC, som ansvarar för begravningsplatserna för soldater inom Samväldet, konstaterar att det inte gått rätt till och utfärdar en officiell ursäkt.

Utredningen sjösattes 2019 efter den uppmärksammade tv-dokumentären "Unremembered" samma år som belyste frågan om de saknade gravarna. "Den här ursäkten ger oss möjligheten att som nation bearbeta denna mörka del av vår historia", twittrar Labour-parlamentsledamoten David Lammy, som deltar i dokumentären.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!