I Paris marscherade tiotusentals människor och en samling täckte hela det stora torget Place de la République.
Demonstrationer hölls i fler än 70 städer och orter. Enligt inrikesdepartementet deltog åtminstone så många som 133 000 människor.
Det var till största delen fredliga missnöjesyttringar, men i vissa fall utbröt våldsamma sekvenser och drabbningar med poliser. I huvudstaden sköts det fyrverkeriet och kastades sten mot poliser, som svarade med att avfyra tårgasbehållare, chockgranater och använda vattenkanoner. På sina håll startades mindre bränder.
Det omdiskuterade lagförslag som stora delar av missnöjet riktas mot handlar om att det ska bli olagligt att publicera eller sprida bilder som bedöms kunna orsaka poliser integritetsskada. Kritiker anser att detta begränsar möjligheterna att granska polismaktens arbete, till exempel vid fall av övervåld.
Rasistiska glåpord
– Det här lagförslaget syftar till att undergräva pressfriheten, friheten att informera och informeras, och friheten att uttrycka sig, säger en av arrangörerna av demonstrationen till nyhetsbyrån AFP.
Tidigare i veckan spreds ett filmklipp som visar hur en svart man blir brutalt misshandlad av fyra civilklädda poliser som öser rasistiska glåpåord på honom. Bilderna har lett till ilskna reaktioner på bred front i Frankrike. Fyra poliser hålls frihetsberövade då ärendet utreds av åklagare.
President Emmanuel Macron har sagt att det som skedde är oacceptabelt och att han chockerades av bilderna. Han är redan pressad av vittnesmål om polismyndighetens överträdelser och den stora dagstidningen Le Monde deklarerar i en rubrik att "polisvåldet har ställt Emmanuel Macron inför en politisk kris".
Tvekar om lagen?
Slagord som skanderades från folkmassan i Paris bar innebörden att Frankrike tycks vara på väg att bli en polisstat. "Vem ska skydda oss från polisen?", stod det på en skylt som framträdde ur mängden.
Det lagstiftningspaket som den kritiserade formuleringen är del av har godkänts av nationalförsamlingen och väntas snart tas upp i senaten. Premiärminister Jean Castex signalerar dock att regeringen är beredd att ta ett steg tillbaka och säger sig vilja tillsätta en kommitté som ska utreda förslaget ytterligare.
Under lördagens drabbningar mellan demonstranter och polis på olika håll i landet skadades 37 poliser, enligt inrikesminister Gérald Darmanin, som kallar det oacceptabelt. Nio personer uppges ha gripits.