Eritrea granatbeskjuts i Etiopienkonflikt

Ledningen i den etiopiska regionen Tigray tar på sig två attacker mot flygplatser i Etiopien. Flygplatsen i Eritreas huvudstad Asmara har också angripits med granater.

Regionen Amhara i Etiopien.

Regionen Amhara i Etiopien.

Foto: /TT

Konflikter, krig & terrorism2020-11-14 06:00

Sent på lördagen uppgav diplomater att den internationella flygplatsen i Asmara hade träffats av granater. Granaterna avfyrades från etiopiskt territorium, men det var osäkert om attacken utförts från utbrytarregionen Tigray.

De senaste, icke bekräftade, uppgifterna tyder på att konflikten mellan Etiopien och regionala styrkor eskalerar och kan dra in grannlandet Eritrea.

Tidigare har det regionala styret Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) sagt att man övervägde attacker mot eritreanska mål. Anledningen kan vara att Eritrea ställer sig på regeringen i Addis Abebas sida i konflikten, trots att de två länderna tidigare varit ärkefiender.

"Vi ska utföra raketattacker för att stoppa militär aktivitet i Massawa och Asmara", sade TPLF-representanten Getachew Reda med hänvisning till två städer i Eritrea.

Tidigare attacker

Sent på fredagskvällen hördes explosioner i två städer i Amhararegionen i norra Etiopien. Enligt regeringen träffades flygplatserna i Gondar och Bahir Dar av raketeld, varav den första delvis förstördes i anfallet.

På lördagen meddelade TPLF att man låg bakom attackerna: "I går kväll vållade vi svåra skador på militära anläggningar på flygplatserna", skrev Getachew Reda i ett uttalande.

Regeringen i Addis Abeba har i sin tur anklagat Tigray för flygplatsattackerna. "TPLF-juntan använder sina sista vapenarsenaler", skrev regeringens särskilda insatsstyrka på Twitter.

Regionen Amhara, där de två flygplatserna ligger, gränsar till Tigray. Våldsamma strider har rasat i området sedan förra veckan.

FN uttrycker oro

FN och Afrikanska unionen har sedan tidigare uttryckt oro för att konflikten kan sprida sig till angränsande regioner. Den senaste veckan har hundratals människor dödats i stridigheterna, som inleddes när premiärminister Abiy Ahmed – som vann Nobels fredspris 2019 – skickade militära styrkor i en offensiv mot regionala trupper i Tigray, efter anklagelser om att de senare angripit federala styrkor.

Fler än 17 000 människor har redan flytt våldet till grannlandet Sudan, vilket enligt FN:s flyktingorgan UNHCR överbelastat flyktingläger i det fattiga landet. Efter rapporter om massakrer har FN:s människorättschef Michelle Bachelet uttryckt farhågor om att krigsbrott har begåtts under konflikten.

"En utdragen inbördes konflikt kommer att orsaka katastrofal skada på både Tigray och hela Etiopien, och omintetgöra åratal av utveckling och framsteg", skrev Bachelet i ett uttalande i fredags.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!