Etiopien: Eritreanska trupper dödade civila

Etiopien har för första gången anklagat trupper från grannlandet Eritrea för att ha dödat civila i konflikten i den etiopiska regionen Tigray.

Flyktingar från konfliktens Tigray i Etiopien. Arkivbild.

Flyktingar från konfliktens Tigray i Etiopien. Arkivbild.

Foto: Ben Curtis/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2021-05-21 22:09

Etiopiens riksåklagare går i skarp polemik med representanter för rättsväsendet, som tidigare har sagt att "den stora majoriteten" av dödade i staden Aksum i Tigray var stridande och inte civila. Massakern i november var en av de brutalaste händelserna under Tigray-konflikten.

Konflikten eskalerade när Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed sände trupper för att fängsla ledare för det i delstaten Tigray styrande partiet Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF). Abiy Ahmed hävdade att tigreaner angripit federala militäranläggningar.

I de första rapporterna från staden Aksum uppgav bland annat Amnesty International och Human Rights Watch att eritreansk militär låg bakom de brutala attackerna.

Amnesty skrev då att eritreanerna "gick bärsärk och systematiskt och kallblodigt dödade hundratals civila".

Riksåklagaren styrker rapporterna:

"Utredningen indikerar att 110 civila dödades av eritreanska soldater under dessa dagar. 70 dödades i staden när de var utomhus. 40 civila togs från sina hem och dödade i räder som genomfördes i hus efter hus."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!