Etiopiens ledare bekräftar trupper i Tigray

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed meddelar att trupper från grannlandet Eritrea för närvarande befinner sig i den krigshärjade regionen Tigray – det är första gången som styret i Addis Abeba medger eritreansk militär närvaro i området.

En etiopisk flykting som flytt stridigheterna i Tigray-området syns i flyktinglägret Umm Rakouba i grannlandet Sudan. Arkivbild.

En etiopisk flykting som flytt stridigheterna i Tigray-området syns i flyktinglägret Umm Rakouba i grannlandet Sudan. Arkivbild.

Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2021-03-23 15:35

– Sedan de eritreanska trupperna korsat gränsen och tagit sig in i Etiopien har alla skador på våra medborgare varit oacceptabla, sade Abiy Ahmed i ett tal till parlamentet under tisdagen.

Abiy uppgav även att trupperna kan ha gjort sig skyldiga till människorättsbrott mot civila i området, något han starkt fördömer.

– Vi kommer inte att acceptera sådant. Den militära insatsen var riktad mot tydliga fienden, inte mot folket. Vi har sagt detta upprepade gånger till Eritreas regering, fortsatte han.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed beordrade en offensiv mot Tigray i november efter anklagelser om att det etiopiska partiet Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF), som styrde delstaten, attackerat arméförläggningar.

Kommunikationerna med Tigray var länge avskurna och invånare i regionen har vittnat om massakrer, omfattande sexuella övergrepp och urskillningslöst dödande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!