Etiopiska rebeller attackerar regionhuvudstad

Styrkor i den etiopiska regionen Tigray uppges har skjutit raketer mot Bahir Dar, regionhuvudstad i angrÀnsande Amhara. Antalet flyktingar som tar sig till Sudan ökar. FN vill att det skapas humanitÀra vÀgar bort frÄn striderna.

Denna bild, som distribuerats av Etiopiens statliga nyhetsbyrÄ, visar federala styrkor som förflyttar sig vid grÀnsen mellan regionerna Amhara och Tigray tidigare i veckan.

Denna bild, som distribuerats av Etiopiens statliga nyhetsbyrÄ, visar federala styrkor som förflyttar sig vid grÀnsen mellan regionerna Amhara och Tigray tidigare i veckan.

Foto: Ethiopian news agency/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-11-20 21:00

Uppgifterna, som kommer frÄn lokala myndigheter i regionen Amhara, vÀcker oro för att konflikten mellan federala styrkor och Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF), som styr i Tigray, ska eskalera till ett mer omfattande krig.

Det regionala styret i Amhara tillÀgger att ingen skadats i raketattacken mot Bahir Dar.

Staden ligger lÄngt frÄn striderna i Tigray. Men de bÄda regionerna Àr sedan tidigare inbegripna i en grÀnstvist och enligt uppgifter frÄn tigreanska flyktingar strider amharisk milis pÄ regeringsstyrkornas sida i konflikten med TPLF.

Sköt raketer

Tigreanska styrkor sköt i förra veckan raketer mot tvÄ flygplatser i Amhara. De har ocksÄ avfyrat raketer över grÀnsen till grannlandet Eritrea, som har en lÄng konflikt med TPLF:s ledarskap och som slöt fred med Etiopien 2018.

Etiopiens premiÀrminister Abiy Ahmed, som mottog Nobels fredspris 2019, inledde i början av november en militÀrinsats i Tigray efter en dödlig attack mot federala styrkor i delstaten, en attack som TPLF förnekar.

Enligt regeringen i Addis Abeba har nu dess trupper haft framgĂ„ngar i striderna i Tigray. StĂ€derna Adawa och Aksum – huvudstad i det mĂ€ktiga antika riket med samma namn – uppges ha erövrats och trupperna avancerar nu mot staden Adigrat, knappt tolv mil frĂ„n Tigrays huvudstad Mekelle, enligt regeringen.

Fortsatt flyktingflöde

Motsidan har inte kommenterat uppgifterna, som Àr mycket svÄra att fÄ bekrÀftade av oberoende kÀllor i det slutna omrÄdet.

Hundratals, kanske tusentals, mÀnniskor har dödats och tiotusentals har flytt till grannlandet Sudan undan striderna.

FN planerar för ett fortsatt flöde av flyende. Hittills har 31 000 kommit till Sudan, men flyktingorganet UNHCR planerar för att ta emot uppemot 200 000.

– VĂ„r största oro Ă€r att om vi inte agerar snabbt med tillrĂ€ckliga resurser sĂ„ kan det skada inte bara Etiopien utan ocksĂ„ Sudan, sĂ€ger Abdullah Fadil, representant i Sudan för FN:s barnfond Unicef.

FN:s generalsekreterare António Guterres vill att parterna tillÄter öppnandet av humanitÀra korridorer, sÀkra vÀgar ut ur konfliktzonerna dÀr drabbade civila kan fly. Han sÀger att FN har försökt fÄ alla inblandade att förhÄlla sig till internationell humanitÀr lagstiftning, men att den federala regeringen hittills inte lÄtit nÄgon tredje part medla.

RÀttelse: I en tidigare version förekom ett felaktigt epitet för TPLF.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!