EU pressar Israel att skrota plan

EU ska öka det diplomatiska trycket på Israels tillträdande regering.
–Oron är stor över planerna på en annektering av Västbanken, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT.

Utrikesminister Ann Linde (S) säger att EU oroas mycket över en israelisk annektering av Västbanken. Arkivbild.

Utrikesminister Ann Linde (S) säger att EU oroas mycket över en israelisk annektering av Västbanken. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-05-15 22:05

Den nya israeliska regeringen skulle ha installerats i torsdags. Men premiärminister Benjamin Netanyahu begärde tre dagars uppskov på grund av ett blixtbesök av USA:s utrikesminister Mike Pompeo.

– I det preliminära regeringsunderlaget står det att man planerar en annektering av Västbanken kanske redan till den 1 juli, säger Ann Linde som på fredagen deltog i EU:s utrikesministermöte, där ett huvudtema var fredsprocessen i Mellanöstern.

Prata med alla

Enligt EU:s utrikeschef Josep Borrell ska "hela vår diplomatiska kapacitet" sättas in de närmaste dagarna för att avråda Israels nya regering från att gå vidare med planen, som har fått grönt ljus av USA:s president Donald Trump, och för att förhindra ett ensidigt israeliskt agerande.

– EU kommer nu att föra olika samtal för att förhindra att det blir en annektering, säger Ann LInde.

Alla relevanta aktörer i Mellanöstern kan räkna med påstötningar från EU. Det inkluderar även USA och arabländerna, enligt Josep Borrell skriver AFP.

Massivt stöd

– Borrell fick stöd för att aktivt engagera EU med den nya israeliska regeringen. Och det var var ett massivt stöd för en tvåstatslösning.

– Vi sade i dag att vi på alla sätt måste försöka förhindra en annektering av Västbanken, som ju skulle bryta mot folkrätten. Men eftersom vi inte vet om det också kommer att stå i det formella regeringsprogrammet gör vi inte nu ett formellt uttalande, men nästan alla uttryckte mycket stor oro om detta.

Vissa EU-länder förordar en hård linje mot Israel. Andra manar till försiktighet och dialog, och framhåller vikten för EU att ha Israel som partner i Mellanöstern.

Fakta: Samlingsregering i Israel

I april slöt de politiska rivalerna Benjamin Netanyahu, ledare för högerpartiet Likud, och Benny Gantz, ledare för mittenorienterade Blåvita alliansen, en överenskommelse om att bilda en krisregering.

Uppgörelsen slöts efter över ett år av politiskt dödläge som tre val inte lyckades bryta. Coronakrisen tvingade till slut partierna att göra upp.

Även partier på vänsterkanten, som Labour, och ultraortodoxa partier ingår i den nya regeringen.

Enligt uppgörelsen ska Netanyahu vara premiärminister i 18 månader, sedan tas posten över av Gantz under lika lång tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!