Vad är det vi ser i Libanon nu?
– Det är en revolutionär situation. Det finns en bottenlös vrede, riktad mot ett politiskt system som folket ser som skyldigt till att libaneserna har plågats av brist på samhällsservice som el, rent vatten, sophämtning och nu också en explosion som har ödelagt stora delar av huvudstaden och förstört människors liv.
– Den tröttheten som har funnits efter varje kris, varje krig. Den är ännu större nu eftersom man vet att det här är orsakat av det man uppfattar som en kriminell nonchalans.
Varför har Libanon hamnat i det läget landet är nu?
– Inbördeskriget (1975–1990) ledde till en kompromiss med ett sekteristiskt uppdelat parlament som var tänkt som en övergångslösning. Det var tänkt att man skulle ha en ny vallag, och det vill ju också demonstranterna ha nu. Det som hände med den sekteristiska uppdelningen var att eliten inom olika grupper har lagt beslag på olika delar av kakan. Det blev ett "sköter du ditt, sköter jag mitt", en enorm korruption.
– Det libanesiska folket känner sig plundrat. Samtidigt är landet enormt importberoende och har på senare tid drabbats av de amerikanska sanktionerna som slår brett mot parter som gör affärer med Assad-regimen i Syrien. Vilket så klart är en del av ekonomin för grannlandet Libanon.
Hur troligt är det att det sker en reell förändring nu?
– Det är antingen eller just nu. Antingen blir det en övergångsregering, en slags räddningsregering som ser till att kanalisera hjälp och förnödenheter och återuppbyggnaden av det omedelbara just nu. Eller så kommer Libanon att sjunka ner djupare i en kollaps, där de väpnade styrkorna används för att slå mot en revolutionär anda bland libaneserna.
– Det är ett fruktansvärt farligt läge. Makthavare som hoppar av nu vill visa att de står på rätt sida i den här kampen.
Vad väntar för det libanesiska folket den närmaste tiden?
– Den humanitära krisen kommer att accelerera på grund av en förvärrad livsmedelsbrist och sjukvårdskris mitt under pågående pandemi. Till det kommer 300 000 nya hemlösa efter explosionen parallellt med att Libanon är värdland för 1,5 miljoner syriska flyktingar. Fattigdomen kommer breda ut sig, den var redan stor men kommer att öka ytterligare. Vem är det som kommer att skära pipor i vassen på detta? Då kommer vi in på det geopolitiska spelet.
– Om Libanon kringgår en låneuppgörelse med Internationella valutafonden kommer Kina och Iran försöka flytta fram sina positioner. Hizbollah vill att Libanons energikris ska lösas med iransk olja, och Kina har intresse av att bygga upp hamnen i Beirut, så att den blir en del av Kinas stora maktpolitiska korridor, Belt and Road. Men många andra makter försöker också dra fördelar av krisen. Libanon kan i värsta fall bli som Libyen, en huggsexa där det finns många olika parter som vill utnyttja läget.