Raketerna fortsätter att avfyras från Gaza mot Israel. Sedan i måndags har nästan 3 000 raketer lämnat den palestinska landremsan vid Medelhavet – det vill säga mer än hälften av raketerna som avfyrades på 51 dagar under Gazakriget 2014, enligt Israels militär.
– Jag tror att Israel blev tagen på sängen av intensiteten i Hamas bombardemang. Landets militär och underrättelsetjänst har fått kritik för att de inte förutsåg hur illa det skulle bli, och missbedömde Hamas intentioner, säger Anders Persson som forskar om Israel och Palestina vid Linnéuniversitetet.
Kraftigt raketbestånd
Han säger att det finns två möjliga förklaringar till hur Hamas och palestinska grupper som Islamiska jihad har fått tag i så många raketer: Antingen har de smugglats in genom tunnlarna mellan Egypten och Gaza, eller så har de palestinska väpnade grupperna blivit bättre på att tillverka dem lokalt i Gaza.
Persson nämner propagandavideor från Hamas som visar raketställningar som helt grävts ned för att kamouflera dem för israeliskt spaningsflyg.
– De förfaller ha byggt upp en väl fungerande infrastruktur för raketbeskjutning och ett kraftigt raketbestånd under den tid som har gått sedan det förra kriget för snart sju år sedan. De förefaller också kunna skjuta relativt obehindrat även om Israel attackerar en hel del i efterhand, säger han.
Anders Persson säger att Hamas ser ut att ha vunnit en propagandaseger genom raketbeskjutningen, som inleddes i måndags som hämnd för att israelisk polis gått in på den för muslimer viktiga al-Aqsamoskéns område i Jerusalem.
"Skyddar heliga platser"
Polisen gick in på området i samband med protester mot att israeliska bosättarorganisationer försöker vräka arabiska familjer från sina hem i stadsdelen Sheikh Jarrah i östra Jerusalem.
– Skulle det bli vapenvila i dag skulle Hamas utan tvekan ha flyttat fram sina positioner väldigt kraftigt internt på den palestinska arenan, och inte minst totalt marginaliserat sin store rival Fatah och den palestinska myndigheten på Västbanken.
– Hamas framstår som att de står upp och skyddar de heliga platserna i Jerusalem, vilket är en konsensusfråga för palestinierna.