FN-chefens uppmaning: Utlys klimatnödläge

Uppmaningen från FN:s generalsekreterare till världens länder är tydlig:
–Utlys klimatnödläge.Många av världens ledare lyssnade, och talade, på lördagens videokonferens om klimatet. Sedan återstår handling.

FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild.

FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild.

Foto: Bebeto Matthews/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-12-12 19:00

De nuvarande klimatmålen är inte tillräckliga, sade FN:s generalsekreterare António Guterres under det digitala klimattoppmötet.

– Kan någon fortfarande förneka att vi står inför en dramatisk nödsituation? frågade sig Guterres.

– Därför uppmanar jag samtliga ledare världen över att utlysa klimatnödläge i sina länder till dess koldioxidneutralitet är uppnådd, fortsatte han på mötet där omkring 70 stats- och regeringschefer deltog.

Biden hälsade

USA:s frånvaro väckte knappast förvåning, men viss uppmärksamhet. Joe Biden, som ska tillträda som president den 20 januari, markerade genom att skicka ett meddelande: "det finns ingen tid att förlora".

– Välkommen tillbaka, välkommen hem, utbrast Frankrikes president Emmanuel Macron som svar och växlade för ögonblicket till engelska i sitt tal.

Allvarets tyngd och och världens otillräcklighet att möta klimatkrisen präglade många tal, samtidigt som coronapandemin förvärrar läget. Den brittiske premiärministern Boris Johnson sade till exempel att de uppfinningsrika kraftansträngningar som görs för att finna ett virusvaccin nu bör överföras till klimatområdet.

Kina kritiskt

Men de ekonomiska och politiska motsättningarna tydliggjordes av Kinas president Xi Jinping. Han sade att stormakten ska fasa ut och nå en nollnivå av koldioxidutsläpp till år 2060. Men han upprepade sin kritik mot att länder som är rikare än Kina borde göra mer.

Norges statsminister Erna Solberg (Høyre) uppmanade världens länder att öka de ekonomiska satsningarna i klimatarbetet.

– Parisavtalet visar vår gemensamma väg: att minska utsläppen tillsammans, att bygga motståndskraftiga och robusta samhällen och att mobilisera ekonomin och stödinsatser, sade hon på mötet.

Solberg pekade på att Norge siktar på att halvera klimatskadliga utsläpp till år 2030, rapporterar NTB.

Länder ej välkomna

Vissa länder kom med löften till videokonferensen. Både Israel och Pakistan meddelade till exempel att de ska fasa ut ländernas kolkraftverk.

Men förutom USA saknades även representanter för bland annat Brasilien och Australien på mötet. Länderna var inte inbjudna då arrangörerna anser att deras regeringar inte tar krisen på tillräckligt stort allvar.

Mötet hölls på femårsdagen av Parisavtalet, som togs fram under FN:s klimatkonferens 2015, och inför det uppföljningsmöte, COP26, som ska hållas i Glasgow i Skottland nästa år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!