FN kräver utredning av massakrer i Moçambique

Uppemot 50 människor rapporteras ha mördats i brutala attacker mot byar i Moçambique de senaste dagarna. Många av offren, varav flera kvinnor och barn, ska ha halshuggits. FN efterfrågar nu en utredning av massakrerna.

FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild.

FN:s generalsekreterare António Guterres. Arkivbild.

Foto: Bebeto Matthews/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-11-11 15:05

"Generalsekreteraren är chockad över rapporterna om massakrer utförda av icke-statliga väpnade grupper i flera byar . . . samt rapporterna om halshuggningar och kidnappningar av kvinnor och barn", skriver en talesperson för FN-chefen António Guterres i ett uttalande enligt Reuters.

Lokala medier rapporterar om flera attacker under de senaste dagarna i provinsen Cabo Delgado utförda av grupper med kopplingar till IS, skriver nyhetsbyrån.

Islamistiska extremister började genomföra attacker i Cabo Delgado, som gränsar till Tanzania och där det finns stora gasfyndigheter, under 2017. Våldet har trappats upp i år.

Utbredd fattigdom och misstankar om att en korrupt elit lägger vantarna på vinsten från gasutvinningen har underlättat rekryteringen till de väpnade grupperna.

I september anklagade människorättsorganisationen Amnesty International den moçambikiska militären för att ha begått grova övergrepp under en offensiv mot de väpnade grupperna i området. Landets försvarsdepartement avfärdar anklagelserna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!