FN-styrkor återtar centralafrikansk stad

Fredsbevarande styrkor i Centralafrikanska republiken har återtagit kontrollen över landets fjärde största stad, som intogs av rebeller i tisdags, uppger FN.

Centralafrikanska republikens president Faustin-Archange Touadéra under ett tal vid ett valkampanjmöte i Bangui den 12 december. Arkivbild.

Centralafrikanska republikens president Faustin-Archange Touadéra under ett tal vid ett valkampanjmöte i Bangui den 12 december. Arkivbild.

Foto: André Bâ/Nya Kina/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-12-23 14:45

– Situationen i Bambari är nu under kontroll, säger Abdoulaziz Fall, talesperson för FN:s fredsbevarande styrka i landet, vid en presskonferens i huvudstaden Bangui.

– De civila har börjat återvända. De väpnade grupperna har tryckts tillbaka.

Regeringen anklagade i helgen expresidenten François Bozizé ‒ som är internationellt efterlyst för mord och tortyr ‒ för att förbereda en statskupp med hjälp av väpnade grupper inför söndagens val.

Bozizé har nekat till anklagelserna.

Ett fredsavtal mellan regeringen och flera väpnade grupper i februari i fjol har inte satt stopp för det våld som länge plågat Centralafrikanska republiken. Milisgrupper kontrollerar omkring två tredjedelar av landets territorium.

Tusentals människor har dött under de senaste sju årens konflikt och närmare en fjärdedel av de 4,7 miljoner invånarna har tvingats på flykt från sina hem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!