Forskare: Tonen kring riskgrupper har ändrats

Att Folkhälsomyndigheten ser över sina råd till äldre och riskgrupper visar hur tonen har ändrats, enligt äldreforskaren Ingmar Skoog. Han är kritisk till bilden att 70-plussare missförstått råden och isolerat sig för mycket. –Om de äldre missuppfattade råden så var det för att de uppmuntrades att missförstå dem, säger han.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov (mitten) tillsammans med sina motsvarighetet från Armenien, Zohrab Mnatsakanjan (höger) och Azerbajdzjan, Jejhun Bajramov.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov (mitten) tillsammans med sina motsvarighetet från Armenien, Zohrab Mnatsakanjan (höger) och Azerbajdzjan, Jejhun Bajramov.

Foto: AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-10-10 03:15

De som är över 70 eller har förhöjd risk vid covid-19 kan träffa andra, förutsatt att det sker utomhus och på ett säkert avstånd. Det är kärnan i de nya råd som Folkhälsomyndigheten håller på att ta fram. I en intervju i SVT säger statsepidemiolog Anders Tegnell att många äldre tycks ha uppfattat de nuvarande råden som betydligt hårdare än avsett.

– Många äldre har isolerat sig ännu mer än vad man skulle behöva. Man kan vara ute och träffa folk utan några problem så länge man håller avstånd. Det finns modeller där man faktiskt kan ha ett socialt liv även under de här omständigheterna, säger Anders Tegnell.

"Uppmuntrades att missförstå"

Men Ingmar Skoog, professor och forskare om åldrande vid Göteborgs Universitet, tycker att det snarare är så att tonen kring äldre och riskgrupper har förändrats sedan i våras.

– I början av pandemin pratade man om att resten av befolkningen skulle skydda 70-plussarna. I dag sägs bara att de ska undvika att ha för många kontakter. Man har ändrat tonen, så jag tycker det är lite konstigt om man säger att de äldre och deras anhöriga har missuppfattat det, säger Ingmar Skoog till TT.

– Om de äldre missuppfattade råden så var det för att de uppmuntrades att missförstå dem.

"Inte fritt fram"

Skoog påminner om att över en och en halv miljon svenskar är över 70 år, och att det är en grupp med väldigt olika förutsättningar. Att de behandlats som en grupp med gemensamma riktlinjer har inneburit att fler än nödvändigt isolerat sig, med flera negativa hälsoeffekter.

– Min uppfattning är att det blir mer och mer klart att de som avlider i covid-19 är de sköraste äldre – de som bor på äldreboenden och de som har hemtjänst. Om de över 70 går över till samma riktlinjer som det är för alla andra, men med lite mer försiktighet, så tycker jag att det är väldigt bra, säger Ingmar Skoog.

– Alla ska ju vara försiktiga, så det innebär inte att det är fritt fram för de äldre. Man får göra en egen bedömning av hur stor risk man vill ta. Som allt annat i livet är det ju så att ju äldre vi är, desto farligare blir allting.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!