Gränsbråk väcker oro för kinesisk expansion

Den hastigt uppblossade gränskonflikten mellan Kina och Indien oroar omvärlden. I värsta fall kan sammandrabbningen ses som ett led i Kinas expansionsplaner, säger Asienkännaren Sten Widmalm. –Kina hävdar sina territorier mycket mer aggressivt än tidigare.

Ronhingyer från Myanmar köar för mat i ett flyktingläger i Cox's Bazar i Bangladesh i mitten av maj.

Ronhingyer från Myanmar köar för mat i ett flyktingläger i Cox's Bazar i Bangladesh i mitten av maj.

Foto: Suzauddin Rubel/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-06-17 07:05

Både Kina och Indien poängterar att de vill ha fred efter måndagens sammandrabbning där minst 20 indiska soldater dödades. Men läget är spänt.

Enligt Kinas utrikesdepartement har länderna kommit överens om en omedelbar nedtrappning, rapporterar AFP. Samtidigt varnade Indiens premiärminister Narendra Modi i en tv-sändning på onsdagen att landet står redo att ge ett "passande svar" om Kina skulle piska upp stämningen.

Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, är förvånad över den hastiga händelseutvecklingen i Ladakhregionen i västra Himalaya. Samtidigt konstaterar han att Kina under senare år ändrat sin utrikespolitiska strategi.

– Exakt varför det händer just nu är svårt att säga. Vad som är säkert är att Kina blir mer offensiva, att de försöker ta kontroll över omtvistade områden. Vi har sett det i Sydkinesiska sjön en längre tid, vi ser det i Hongkong, och det är en tidsfråga innan det sker även med Taiwan.

Kärnvapenmakter

Konflikten mellan Kina och Indien sträcker sig längs stora delar av den 350 mil långa gränsen, från Kashmir i nordväst till den av Indien styrda delstaten Arunachal Pradesh i nordöst.

– Det är strategiskt viktiga områden för Kina, områden som påverkar deras förmåga att kontrollera Tibet. Det är särskilt oroande att vi ser det här i Kashmir, eftersom vi även ser ett inflöde av extremister från Pakistan där, säger Sten Widmalm.

Omvärlden har reagerat med oro efter sammandrabbningen. FN uppmanar båda sidor att "idka maximal återhållsamhet", samtidigt som USA säger sig följa situationen noggrant och stötta en fredlig lösning.

Sten Widmalm tror inte att någon av parterna i nuläget är intresserade av en storskalig konflikt, men situationen är bekymmersam.

– Det blir inte bättre av att det finns kärnvapen med i bilden. Nu får man en tvåfrontssituation i Kashmirregionen mellan tre kärnvapenmakter, ett område som redan är ett av de mest kritiska och farliga i världen.

Knytnävar och järnrör

Soldaterna i området där måndagens oroligheter ägde rum är ofta obeväpnade just för att undvika en upptrappning. Enligt The Guardian uppstod konflikten när en indisk officer knuffades ned i en ravin, vilket mynnade ut i att 600 soldater slogs med knytnävar och järnrör till sent in på natten. Flera av dem föll mot sin död i de branta dalgångar som kännetecknar den bergiga Galwandalen.

Den omtvistade gränsen har skapat spänningar mellan de båda kärnvapenmakterna i decennier, men gårdagens sammanstötning är den första med dödlig utgång sedan 1975. Konflikten har sitt ursprung i 1962 års månadslånga kinesisk-indiska krig.

Hävdar territorier

Gränsen mellan Kina, Tibet och Indien, den så kallade McMahonlinjen, är ett resultat av en överenskommelse som slöts mellan de brittiska koloniala myndigheterna och Tibet 1914. Gränsen godtogs aldrig av Kina, men utmärks på officiella indiska kartor sedan 1937.

Enligt Sten Widmalm sitter Indien i en rävsax. Kinas jätteprojekt med den nya sidenvägen, det så kallade "Ett bälte, en väg" där Indien valt att inte ingå, sträcker sig i princip genom alla grannländer och skärmar därmed av landet. Indien skulle inte ha en chans om Kina väljer att trycka på ytterligare, säger Widmalm.

– Det är oroande hur Kina tycks ha bytt linje och hävdar sina territorier mycket mer aggressivt än tidigare. Vi bör lyfta perspektivet: vad gör Kina? Jo, man expanderar. Det här är bara en försmak, tror jag.

Fakta: Områden som Indien och Kina tvistar om

Arunachal Pradesh: Kina invaderade området, då av Indien kallat Nordöstra gränsterritoriet, 1962. Efter kortvariga men blodiga strider drog sig Mao Zedongs armé tillbaka. Någon officiell gräns finns fortfarande inte, men Indien styr området.

Aksai Chin: Ett "pratbubbleformat" område där Indien, Kina och Pakistan möts. Indien hävdar att det tillhör landets delstat Jammu och Kashmir. Som nästan obebodd, iskall öken är Aksai Chin en ganska värdelös landyta, men Kina tycker det är viktigt att ha en farbar förbindelse mellan Tibet och Xinjiang.

Sikkim: Inklämt mellan de självständiga Nepal och Bhutan ligger denna lilla indiska delstat som också gränsar till Kina. Det är här en del av den uråldriga handelsrutten Sidenvägen går. Gränsen här är sedan 2006 öppen, sedan Kina erkänt Sikkim som indiskt i utbyte mot att Indien erkände Tibet som kinesiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!