Inget Nato-beslut om Afghanistan

Stanna eller inte? Definitivt beslut om Natos närvaro i Afghanistan fortsätter att dröja.Det finns inga enkla alternativ.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferens sedan militäralliansens försvarsministrar mötts via webben.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller presskonferens sedan militäralliansens försvarsministrar mötts via webben.

Foto: John Thys/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2021-02-18 16:55

Stanna eller inte? Definitivt beslut om Natos närvaro i Afghanistan fortsätter att dröja.

– Det finns inga enkla alternativ. I det här läget har vi ännu inte tagit något avgörande beslut, säger militäralliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg på sin presskonferens i Bryssel efter veckans webbhållna försvarsministermöte.

En uppgörelse finns om att Nato ska lämna Afghanistan den 1 maj i år, i enlighet med den uppgörelse om fredssamtal mellan myndigheter och talibaner som nåddes i fjol. Nato kräver dock att talibanerna först uppfyller sina löften om att sluta stötta våld och terror.

– Alla sidor behöver ta det här tillfället i akt för att nå en fredlig lösning, säger Stoltenberg.

Vid veckans Nato-möte har medlemsländerna samtidigt enats om att utöka sin insats i Irak från 500 till 4 000 personer. Nato finns främst på plats för att öva de inhemska säkerhetsstyrkorna i terroristbekämpning.

– Att förebygga är bättre än att ingripa, säger Stoltenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!