Enligt Ali har samtal med utrikesdepartementet om att skicka en svensk delegation till Syrien pågått länge innan pandemin satte stopp.
I samband med att möjligheten till utrikesresor under sommaren och hösten luckrats upp har diskussionerna tagit ny fart.
– Nu har vi diskuterat igen och vi hoppas att det kan ske inom några veckor eller någon månad, säger Shiyar Ali.
Hämta hem barn
Han uppger att en eventuell resa kommer att ske i samråd mellan UD och det kurddominerande självstyret i norra Syrien. Bland de läger som i så fall kommer att besökas finns al-Hol-lägret i landets nordöstra del.
Syftet med resan är att se om det är möjligt att hämta hem svenska barn från IS-lägren.
– Vi har en bra dialog med UD och nu hoppas vi att den här resan blir av, säger Ali.
Men att en svensk resa planeras till Syrien är uppgifter som UD upprepade gånger avböjt att kommentera med hänvisning till "säkerhetsskäl och konsulär sekretess".
20-tal svenskar kvar
Tidigare under måndagen rapporterade Sveriges Radio att 25 000 syrier kommer att släppas från Al-Hol-lägret.
Omkring 70 000 kvinnor och barn, anhöriga till IS-anhängare, befinner sig i lägret som ligger i landets nordöstra delar i ett kurddominerat lokalt självstyre.
– Alla syrier i lägret kommer att flyttas, de enda som blir kvar är utländska medborgare som måste behandlas annorlunda, säger Elham Ahmad, ordförande i Syriens demokratiska råd som kontrollerar området och lägret, till radion.
Tidigare har 4 000 syrier släppts från lägret, enligt SR i samarbete med lokala klaner vars ledare garanterat övervaka att de släppta inte kommer att liera sig med terrorsekten igen.
Lägret, som varit uppmärksammat för sina usla levnadsförhållanden, kommer fortsatt att innehålla cirka 40 000 utländska medborgare. Enligt SR finns ett 20-tal svenska kvinnor och barn kvar i lägret.