Spänningarna kring Taiwan har trappats upp på senare tid. I mitten av september meddelade regeringen i Peking att de genomförde militärövningar nära det omtvistade Taiwansundet. Från styret i Taipei, Taiwans huvudstad, rapporterades att 18 kinesiska stridsplan tagit sig in i taiwanesiskt luftrum.
Övningarna skedde i anslutning till att USA statssekreteraren Keith Krachvar var på plats i Taiwan för en begravning.
Starkare USA-stöd
Taiwanfrågan har blivit allt mer aktuell i takt med Pekings ambitioner att anta rollen som en supermakt. Men den har knappast heller svalnat av den sittande amerikanska presidentens agerande. Donald Trump inledde sin tid i Vita huset med att acceptera ett kontroversiellt gratulationssamtal från Taiwans president Tsai Ing-wen och han skickade sin hälsominister, Alex Azar, på besök till Taipei i augusti. Det senare var det högsta statsbesöket som USA gjort till ön sedan de diplomatiska banden klipptes 1979. Båda tilltagen tolkas av Kina som provocerande och med jämna mellanrum påpekar Peking att varje försök från ön i sydöst att utropa sig självständig kommer att bemötas militärt.
I förra veckan möttes uttalandena med ett försvar från Taiwans försvarsminister Yen De-fa, som betonade att de taiwanesiska styrkorna har rätt att försvara sig och slå tillbaka och flera höga politiker i Taiwan har betonat att man också ämnar göra så om en attack kommer.
"Inga tecken"
– De kinesiska kommunisterna har fortsatt med sina provokationer mot Taiwan, men det finns fortfarande inga tecken på att de är redo att påbörja ett fullskaligt krig, slog Taiwans försvarsminister Yen De-fa fast inför parlamentet i Taipei på tisdagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Enligt Yen skulle ett tecken på stridförberedelser kunna vara om militärtrupper från Kinas inland började samlas längs landets östra kust, men något sådant har man inte sett.
Kina betraktar Taiwan som en utbrytarrepublik som tillhör fastlandet. Taiwan, som grundades av personer som motsatte sig kommunisternas övertagande i Kina, anser tvärtom att fastlandet tillhör dem.
Taiwans militär är välutrustad och vältränad, men väldigt liten i jämförelse med Kinas. Å andra sidan kan ön, som saknar formella diplomatiska band med supermakten USA, sannolikt räkna med dess militära uppbackning både av historiska och strategiska skäl.