Efter förra veckans förödande explosion avgår Libanons regering, meddelade premiärminister Hassan Diab under måndagen. Att beskedet kommer just nu är inte oväntat, menar Hanna Leonardsson, Mellanösternforskare vid Göteborgs universitet, men hon påpekar också att protesterna pågått länge.
– Libaneserna har varit arga ett tag nu, den politiska korruptionen, den ekonomiska krisen och corona. Den här explosionen fick en redan överfull bägare att rinna över, säger Hanna Leonardsson till TT.
Fortsatt osäkerhet
Landets politiska oro ser dock inte ut att vara över i och med regeringens avgång.
– Det här innebär samtidigt att perioden av osäkerhet kommer fortsätta för Libanon. Landet är känt för att det tar lång tid att bilda regering och de kommer nu stå utan beslutande organ.
– Presidenten har makten att utse nästa premiärministerkandidat. I höstas tog den uppgiften över tre månader, från oktober till januari. Kandidaten måste sedan godkännas av parlamentet som består av de befintliga politiska beståndsdelar, fortsätter Libanonforskaren.
Utbredd korruption
En av svårigheterna med att tillsätta en ny regering är den utbredda korruption som proteströrelsen kritiserat.
– Det finns ingen kandidat som står utanför den politiska eliten. Det kommer bli ett spel och köpslående mellan de som sitter nära makten. Många aktörer i närområdet har nog en preferens om den regering som kommer och de vill nog vara inblandade i det som händer nu.
TT: Vad kommer att hända nu rent praktiskt?
– Landet kommer att få en övergångsregering men frågan är vilka befogenheter den egentligen kommer att ha. Kommer den exempelvis kunna samtala med Internationella valutafonden om stödpaket för att rädda valutan?
– Det är möjligt att landets ekonomiska kris kommer att bli djupare av det här men samtidigt har tillgången på dollar ökat sedan explosionen på grund av att folk har skickat pengar, och det har inte varit pengar till staten så det flödet påverkas inte.
"Är fortfarande arga"
Frågan nu är vad regeringens avgång får för konsekvenser för proteströrelsen.
– Vissa delar av protesterna kanske lugnar ner sig lite men folk är fortfarande arga. Det är svårt att säga om de som protesterar kommer att splittras mer nu, säger Hanna Leonardsson.
TT: Vad finns det för faktorer som kan komma att splittra folket?
– Militären har tidigare haft mycket högt anseende i landet, det har ändrats under de här protesterna. Om protesterna kommer fortsätta så blir det intressant att se om de aktivt motverkar protesterna och använder mer våld. Hur de reagerar kan komma att splittra landet.