Marscher för ny ledare i Armenien

En före detta ledare i Armenien lyfts fram av protesthungriga demonstranter som vill se premiärminister Nikol Pasjinians avgång.

Regimkritiker i Armenien samlas vid lägereldar för att tälta ut landets premiärminister.

Regimkritiker i Armenien samlas vid lägereldar för att tälta ut landets premiärminister.

Foto: Karo Sahakyan/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2021-02-26 18:09

Dagen efter omfattande maktdemonstrationer och motprotester, och svallande rykten om militärkupp fortsatte oron att gripa om Armenien.

Tusentals demonstranter tågade genom huvudstaden Jerevan på fredagen, med plakat och slagord krävde de maktbyte.

Oppositionen lyfte fram den tidigare premiärministern Vazgen Manukjan som ersättare till Pasjinian. Manukjan var landets förste premiärminister 1990–91, i samband med Sovjetunionens sönderfall. Han har haft fortsatt politiskt inflytande, inte minst om utbrytarrepubliken Nagorno-Karabachs framtid.

Undvika blodutgjutelse

Manukjan svarade med att uppmana till fortsatta protester:

– Folket måste gå ut på gatorna och uttrycka sin vilja, så att vi kan undvika blodutgjutelse och kaos.

– Antingen gör vi oss av med dem, eller så förlorar vi Armenien, fortsatte Manukjan med hänvisning till de styrande under sitt tal inför protestmassorna.

Marschen, med omkring 10 000 följare, gick förbi presidentens kansli för att sedan fortsätta till premiärministerns residens.

Den fortsatta protesten följde efter torsdagens maktkamp, där Pasjinian lockade 20 000 anhängare till ett torgmöte, medan 10 000 regeringskritiker samlades i en motdemonstration. Tält restes utanför parlamentsbyggnaden och man hotade med att vaka där till dess premiärministern avgår.

Fransk uppmaning

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian uppmanar till samtal, ledda av president Armen Sarkisian som egentligen bara har en ceremoniell roll att spela. Pasjinian säger sig vara beredd på samtal, men hotar samtidigt att gripa demonstranter som bryter mot lagen.

President Sarkisian uppges ha träffat Armeniens militäre ledare på fredagen, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax utan ha några uppgifter om mötet.

Premiärminister Pasjinian har mött frän kritik sedan han skrev under en fredsuppgörelse om det azeriska ubrytarområdet Nagorno-Karabach med rivalen Azerbajdzjan, under överinseende av Ryssland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!