I över en vecka har 180 migranter, däribland 25 barn, väntat på besked ombord det norskflaggade räddningsfartyget Ocean Viking utanför Sicilien. Både Italien och Malta har nekat dem att gå i hamn, delvis med hänvisning till covidpandemin.
Efter att flera slagsmål brutit ut och sex personer försökt begå självmord utlyste SOS Méditerranée, som har fartyget, på fredagen undantagstillstånd ombord.
Under gårdagen genomförde ett italienskt läkarteam hälsokontroller av migranterna och meddelade därefter att de på måndag får föras över till ett så kallat karantänskepp i Porto Empedocle på Siciliens sydkust.
Coronapandemin har försvårat ett redan utsatt läge för de människor som försöker korsa Medelhavet. Få länder är beredda att ta emot migranter av rädsla för att de kan vara smittade av viruset.
Ambulans i utryckning
Karantänskeppet Moby Zaza hyser även andra migranter i karantän, varav 200 människor enligt tidningen La Repubblica ska vara redo att lämna fartyget under söndagen.
Under coronavirusets utbrott i Italien i början av mars hölls hela fartyget Ocean Viking i karantän, vilket fick SOS Méditerranée och Läkare utan gränser (MSF) att rikta skarp kritik mot Italien.
"Att sätta Ocean Viking i karantän är detsamma som att stoppa en ambulans mitt i en utryckning", sade Michael Fark, ansvarig för Läkare utan gränsers insatser på Medelhavet och i Libyen, i ett pressmeddelande.
"Covid-19 är ett legitimt folkhälsohot, men det får inte användas som ett rättfärdigande för att stoppa livräddande sök- och räddningsverksamhet till havs."
Stoppas i Libyen
Ombord Ocean Viking finns migranter från Nordafrika, Nigeria, Pakistan och flera andra länder som flytt över Medelhavet från Libyen.
Förra året försökte över 100 000 migranter korsa Medelhavet, enligt FN: s internationella migrationsorganisation IOM. Fler än 1 200 människor omkom under resan.
Siffrorna är de lägsta sedan IOM började föra statistik 2014. Ett skäl till att antalet migranter minskar är att färre lyckas lämna Libyens vatten, enligt Läkare utan gränser.
Migranter som stoppas av libysk kustbevakning förs tillbaka till landet, där de enligt Läkare utan gränser sätts i förvar med risk för tortyr, sexuella övergrepp och tvångsarbete. 2019 stoppade den libyska kustbevakningen över 8 000 migranter på Medelhavet innan de nått internationellt vatten.