Motorcykelmän dödade 100 civila i Niger

Runt 100 civila har dödats och många har skadats i två samordnade attacker mot byar i västra Niger, nära gränsen mot Mali. Det bekräftar premiärminister Brigi Rafini i ett tv-sänt tal.

Ett dammigt flygfält i Niger där oroligheterna trappats upp sedan presidentvalet i slutet av december. Arkivbild.

Ett dammigt flygfält i Niger där oroligheterna trappats upp sedan presidentvalet i slutet av december. Arkivbild.

Foto: Carley Petesch/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2021-01-03 20:35

– Det är runt 70 döda i byn Tchombangou och ytterligare 30 i byn Zaroumdareye, berättar Almou Hassane, borgmästare i den kommun där byarna är belägna.

Hassane tillägger att ytterligare 75 personer skadats och att han tror att islamistiska extremister ligger bakom attackerna, som skedde i lördags.

– Terrorister kom körande på nära 100 motorcyklar, säger Almou Hassane.

De båda byarna är belägna i Tillaberiregionen cirka tolv mil norr om landets huvudstad Niamey och nära gränsen mot Mali och Burkina Faso.

Lördagens attacker är de senaste i raden av våldsdåd som plågat Tillaberiregionen under en längre tid. Oroligheterna tycks ha trappats upp ytterligare i samband med presidentvalet i slutet av december.

Enligt uppgifter från en lokal myndighetsperson ska attackerna ha ägt rum i samma ögonblick som Mohamed Bazoum, tidigare minister och nära allierad med den avgående presidenten Mahamadou Issoufou, utropades till segrare i valets första omgång. En andra valomgång är planerad till den 20 februari.

Extremister med koppling till terrorrörelserna IS och al-Qaida utför regelbundet dödliga angrepp i det västafrikanska landet. I fjol dödades hundratals människor i sådana attacker, många av dem längs gränsregionerna mot Mali och Burkina Faso samt vid gränsen i söder mot Nigeria.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!