Ny enighet om hjälpinsatser i Tigray

FN och Etiopien har kommit överens om hur krigsdrabbade människor i Tigray med omnejd ska kunna få hjälp – efter att FN-personal besköts av etiopiska soldater i området härom dagen.

En tigreansk kvinna och hennes barn står i ett hus som tjänstgör som en tillfällig flyktingbostad på andra sidan gränsen i Sudan.

En tigreansk kvinna och hennes barn står i ett hus som tjänstgör som en tillfällig flyktingbostad på andra sidan gränsen i Sudan.

Foto: Nariman El-Mofty/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-12-09 22:55

Ett avtal om humanitära insatser ingicks för en vecka sedan, men visade sig inte vara gångbar. Den nya överenskommelsen ska säkerställa att personal får tillgång till hela området och möjlighet att påbörja humanitära insatser utan att skilja på person och person, meddelar FN:s generalsekreterare António Guterres.

Insatserna ska bygga på ett samarbete mellan FN och Etiopien.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed har befunnit sig på andra sidan landet där han invigt en motorväg till Kenya tillsammans med Kenyas president Uhuru Kenyatta. Vid framträdandet underströk Abiy Ahmed vikten av fred och säkerhet i regionen.

I striderna mellan federala etiopiska styrkor och tigreanska styrkor antas flera tusen människor ha dödats, och närmare en miljon drivits bort från sina hem.

Situationen tycks inte heller ha lugnat ned sig helt och hållet. Från FN-håll talas det om strider kring flera orter, men uppgifterna är svårverifierade.

Abiy Ahmed utropade seger för de federala styrkorna sedan de tagit kontroll över den största staden Mekele, men den regionala gruppen Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) säger att de fortsätter striderna med utgångspunkt i de kringliggande bergen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!