Omtvistat tempelbygge provocerar muslimer

I guldfärgade kläder invigde Indiens premiärminister det nya hindutempel som av delar av befolkningen ses som en ren provokation. Templet byggs på platsen där hinduer förstörde en moské 1992 – och invigs på årsdagen av upphävandet av Kashmirs självstyre.

Indiens premiärminister Narendra Modi utför en ritual under ceremonin som inledde tempelbygget i Ayodhya.

Indiens premiärminister Narendra Modi utför en ritual under ceremonin som inledde tempelbygget i Ayodhya.

Foto: Rajesh Kumar Singh/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-08-05 23:20

Med pompa och ståt invigde Narendra Modi på onsdagen starten av det omfattande tempelbygget i indiska Ayodhya. Iklädd en guldfärgad, traditionell indisk kurta och omgiven av lovsjungande präster sade sig premiärministern vara tacksam över att få se "historia skrivas".

– Miljoner indier kan knappt tro att den här dagen kommit, sade Modi i sitt invigningstal enligt al-Jazeera.

Religiösa upplopp

Platsen för tempelbygget i delstaten Uttar Pradesh ses av hinduer som guden Rams födelseplats, men på 1500-talet uppfördes den muslimska Babrimoskén just där. Moskén förstördes 1992 när närmare en miljon hinduiska aktivister rev den i stort sett med sina bara händer, vilket blev startskottet för religiöst präglade upplopp som kostade 2 000 människor livet – de flesta av dem muslimer.

Vissa muslimer fruktar att nybygget kan fungera som drivkraft för hindunationalister att rikta in sig på två andra stora moskéer i Uttar Pradesh, skriver al-Jazeera.

Dessutom skedde invigningen symboliskt på årsdagen av Indiens delvisa upphävande av självstyret i den indiskhållna delen av Kashmir, Indiens enda region med muslimsk majoritet. Under årsdagen höll indiska myndigheter Kashmir i ett järngrepp med militär närvaro och begränsningar i folkets rörlighet, skriver nyhetsbyrån Reuters.

"Förtryckare"

Både Indien och Pakistan gör anspråk på Kashmir, vilket lett till årtionden av spänningar och våldsamma konflikter länderna emellan.

– Än en gång står Indien exponerat för omvärlden som en förtryckare och angripare, sade Pakistans premiärminister Imran Khan i ett uttalande på onsdagen, enligt AFP.

På tisdagen uppgav pakistansk militär att indiska trupper skjutit över gränsen och dödat en ung kvinna. Anklagelserna har inte bemötts av Indien.

Fakta: Hindunationalism

Tanken om en etniskt homogen hindustat formulerades redan på 1920-talet, då den typen av idéer var mer accepterade. Ideologin, hindutva (som betyder ungefär "hinduiskhet"), växte strax före Indiens självständighet från Storbritannien för att efter självständigheten tappa i popularitet för att återigen växa sig stark från mitten av 1980-talet. Ur den rörelsen är Narendra Modis parti BJP sprunget.

I hindutva-ideologin ses hinduiskhet som en given del av indisk identitet och muslimer och andra religiösa minoriteter ses som avvikande.

Hindutva lever genom den enorma hindunationalistiska och konservativa rörelsen som kallas Sangh Parivar, som utgörs av organisationer på många nivåer i det indiska samhället. En av Sangh Parivars främsta organisationer är Modis parti BJP.

I takt med att BJP:s makt vuxit har intoleransen i det indiska samhället ökat, framför allt mot minoriteter som muslimer och kristna men också mot daliter (lågkastiga) och oppositionella. Trakasserierna mot muslimer i det så kallade hindibältet (kobältet) i norra Indien har blivit fler och lynchningar av personer som handlar med nötkött har förekommit.

Många gånger är förövarna BJP-anhängare, enligt Human rights watch, som skriver "att myndigheterna inte utreder attacker, samtidigt som de förespråkar hinduisk överhöghet och ultranationalism, har spätt på våldet".

Akademiker eller aktivister av olika slag som framfört kritik mot regeringen vittnar om ökade politiska påtryckningar, och kritik har förekommit om politisk inblandning vid domstolar och även mot centralbanken.

Den indiska politiska oppositionen, som främst består av Kongresspartiet som länge ledde Indien, är i dag stukad.

Källa: Landguiden/Ui, HRW, UU

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!