Beslutet om eldupphöret kom kort efter det att president Ashraf Ghani gjort ett uttalande om att fredssamtal med talibanerna skulle inledas "inom en veckas tid".
Talibanerna utlyste eldupphöret och den afghanska regeringen beordrade sina trupper att respektera den under storhelgen, även om den lade till att eldgivning från talibanernas sida skulle komma att besvaras.
Lugn storhelg
Eldupphöret är nu inne på sin tredje och sista dag och i stora delar av landet vittnade människor om en lugn helg.
– Den här högtiden känns annorlunda, parker är fulla av folk. Du glömmer nästan bort att det har varit krig i det här landet i 40 år, sade Shahpoor Shadab, invånare i Jalalabad i östra Afghanistan.
I provinsen Zabul läste invånare dikter och önskade sig att eldupphöret, som är endast det tredje i sitt slag sedan talibanregimen störtades i anslutning till den amerikanska invasionen 2001,skulle permanentas.
Fångar friges
Enligt en uppgörelse som träffades av talibanerna och USA i februari skulle fredssamtalen mellan de två afghanska parterna ha startat i mars. Överenskommelsen stipulerade att Kabul skulle frige runt 5 000 fängslade talibaner i utbyte mot 1 000 regeringssoldater som hållits fångna av talibanerna, varefter samtalen skulle inledas.
Under söndagen meddelade regeringssidan att ytterligare 300 talibaner släppts, vilket tar det totala antalet som frigivits till strax över 4 900.
Regeringen står emellertid fast vid att ett mindre antal fängslade talibaner är för farliga för att försättas på fri fot, vilket har försenat fredsprocessen.
Strider i Jalalabad
Eldupphöret innebar emellertid inte att andra väpnade grupper i landet avhöll sig från attacker.
På söndagseftermiddagen rapporterade lokala myndigheter om en attack mot ett fängelse i Jalalabad. Efter att ha detonerat en bilbomb öppnade beväpnade män eld mot inrättningens säkerhetsvakter.
– Minst tre personer har dödats och ytterligare fem har skadats, säger inrikesdepartementets talesperson Tareq Arian.
Terrororganisationen IS har tagit på sig attacken.