Popkultur och protest samsas i ungas ilska

De bÀr dockor och leksaksfigurer, de Àr klÀdda i mössor med djuröron och broderade coronamasker och de krÀver en demokrati i Thailand vÀrd namnet. Ungdomsprotesterna vÀnder sig mot Thailands ledare Prayut Chan-O-Cha.

Unga demonstrerar mot regimen i Bangkok.

Unga demonstrerar mot regimen i Bangkok.

Foto: Lillian Suwanrumpha/AFP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-07-26 20:10

PÄ söndagen samlades de igen i huvudstaden Bangkok i den demokratirörelse som krÀver regeringens avgÄng. Inför grupper av poliser sjöng demonstranterna en parodi pÄ ledmotivet till den populÀra japanska animerade serien Hamtaro. Texten hade skrivits om med refrÀngen "Upplös parlamentet", rapporterar nyhetsbyrÄn AFP:s reporter pÄ plats.

Denna söndag var temat animerade figurer.

PĂ„ fredagskvĂ€llen var temat Hungerspelen. DĂ„ samlades unga framför demokratimonumentet i Bangkok med regnbĂ„gsflaggor, dockor och tre fingrar i luften – en symbol hĂ€mtad frĂ„n filmen Hungerspelen. Protesten dĂ„ rörde hbtq-rörelsens regimkritik. Och hĂ€nvisningen, de tre fingrarna, till Hungerspelen har anvĂ€nts sedan militĂ€rkuppen 2014 som etablerade rĂ„dande ordning.

Veckan innan helgens protester var demonstranterna svartklÀdda och sjöng protestsÄnger till rappkomp.

PopulÀrkulturella symboler

De subversiva rörelserna anvÀnder sig av populÀrkulturens symboler, men budskapet Àr politiskt.

Gemensamt Àr kritiken av den tidigare armégeneralen Prayut Chan-O-Cha som blivit premiÀrminister, och som av demonstranterna anses representera promilitÀra, rojalistiska grupper.

– Jag vill ha en framtid dĂ€r mĂ€nniskor kan kĂ€mpa för demokratin. Vi behöver friheten att kunna kĂ€mpa. Den hĂ€r regeringen attackerar alla dem som inte stĂ„r pĂ„ dess sida, sĂ€ger en 27-Ă„rig advokat som ger sitt smeknamn Bowie till nyhetsbyrĂ„ns utsĂ€nde.

Statsvetaren Punchada Sirivunnabood vid universitetet Mahidol ser enligt CNN kraften i rörelsen:

– Den ger en tydlig signal till regeringen att studenterna, speciellt den yngre generationen, inte gĂ„r med pĂ„ att deras rĂ€ttigheter inskrĂ€nks av regeringen.

Orolig för förÀldrarna

PremiĂ€rministern sade i sin tur vid förra veckans demonstrationer att han var "orolig" för förĂ€ldrarna till de unga demonstranterna, och sade att rĂ„dande – och kontroversiella – undantagslagar ska kvarstĂ„.

Kungadömets mÀktige arméchef, general Amirat Kongsompong, uppmanar invÄnarna att hÄlla sig "neutrala", speciellt nÀr det gÀller budskap pÄ sociala medier. Han vÀnde sig indirekt till de unga demonstranterna:

– Även om jag Ă€r armĂ©chef, sĂ„ talar jag nu som thailĂ€ndsk medborgare och sĂ€ger att vad du Ă€n gör, sĂ„ kommer du att Ă„ngra det nĂ€r du blickar tillbaka.

PopulĂ€rkulturella symboler anvĂ€nds vid regimkritiska demonstrationer i Thailand. Återkommande Ă€r hĂ€nvisningar, med tre fingrar i luften, till filmen Hunger games.
PopulĂ€rkulturella symboler anvĂ€nds vid regimkritiska demonstrationer i Thailand. Återkommande Ă€r hĂ€nvisningar, med tre fingrar i luften, till filmen Hunger games.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!