Pressat när USA och Ryssland pratar kärnvapen

USA och Ryssland möts nu i ett försök att rädda det sista kvarvarande kärnvapenavtalet mellan länderna. Men stämningen är sammanbiten. Avtalet löper ut i februari och hittills har USA:s krav på kinesiskt deltagande mötts av tystnad.

En interkontinental ballistisk robot skjuts upp i Ryssland. Arkivbild.

En interkontinental ballistisk robot skjuts upp i Ryssland. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-06-22 11:45

Samtalen i österrikiska Wien sker vid en tidpunkt av ökade spänningar mellan USA och Ryssland. Att nå en överenskommelse om en avtalsförlängning spås osannolikt eftersom USA hittills envist har hävdat sin ståndpunkt i frågan; att även Kina bör sitta med vid förhandlingsbordet – något som hittills har mötts av tystnad från Peking.

Parterna var fåordiga när de dök upp vid Niederösterreich-palatset i centrala Wien på måndagsmorgonen.

– Vi får se, svarade Marshall Billingslea, USA:s sändebud för vapenkontroll, på reportrarnas frågor om vad han förväntar sig av samtalen.

Hans ryske motpart, vice utrikesminister Sergej Ryabkov, sades enligt nyhetsbyrån Reuters vara "hoppfull".

Sista chansen

Det bilaterala avtal som reglerar USA:s och Rysslands nedrustning, Nya Start, skrevs 2010 under av president Obama och president Medvedev och syftar till att bygga transparens, reglera inspektioner och lösa upp knutpunkter. Det är det sista resterande kärnvapenavtalet mellan USA och Ryssland efter det att 1987 års INF-avtal föll samman förra året. President Donald Trumps besked att USA lämnade avtalet ledde till att president Vladimir Putin meddelade att Ryssland också drog sig ur med omedelbar verkan.

Trump har varit tydlig med att en förlängning av avtalet bara kan bli aktuell om även Kina involveras.

– Men Kina har kategoriskt uteslutit den möjligheten då deras arsenal är betydligt mindre i jämförelse. De känner att asymmetrin är för stor, sade Shannon Kile, expert på kärnvapenutveckling vid fredsforskningsinstitutet Sipri, nyligen till TT.

"En fälla"

Enligt Sipris data har USA i nuläget 5 800 stridsspetsar, en siffra strax under Rysslands 6 375 stycken. Kina har 320 men har uttryckt ambitioner om att bygga ut sin arsenal.

Song Zhongping, försvarsanalytiker i Peking, säger att Kina ser 2 000 stridsspetsar som en "ideal arsenal".

– Kina kommer aldrig att delta i förhandlingar om kärnvapennedrustning med USA. USA:s förslag om nedrustningssamtal är bara en fälla, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Samtalen i Wien planeras pågå under måndagen och tisdagen.

Fakta: Startavtalet

Start (Strategic arms reduction treaty) om kärnvapennedrustning ingicks 1991 av USA:s president George Bush den äldre och Sovjetunionens president Michail Gorbatjov.

Avtalet löpte ut 2009 och i april 2010 undertecknades Nya Start av presidenterna Barack Obama och Dmitrij Medvedev.

Nya Startavtalet slår fast att 1 550 kärnvapenstridsspetsar får finnas på ömse sidor – mer än 70 procent färre än i det gamla Startfördraget.

Avtalet löper ut den 5 februari 2021, men kan förlängas med fem år i taget.


Fakta: Kärnvapenarsenaler

Länders stridsspetsarsenaler i januari 2020, med 2019 års siffror i parantes. Alla beräkningar är ungefärliga, då många länder inte redovisar sina siffror.

USA: 5 800 (6 185)

Ryssland: 6 375 (6 500)

Storbritannien: 215 (200)

Frankrike: 290 (300)

Kina: 320 (290)

Indien: 150 (130–140)

Pakistan: 160 (150–160)

Israel: 90 (80–90)

Nordkorea: 30–40 (20–30)

Källa: Stockholms internationella fredsforskningsinstitut Sipri

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!