Proteströrelsen växlar upp i Myanmar

Militärens vaga löfte om val övertygar inte proteströrelsen i Myanmar. Tiotusentals människor har återigen samlats i landets största stad Rangoon – samtidigt som juntan hotfullt kraftsamlar.

Demonstranter i Rangoon i Myanmar under onsdagen.

Demonstranter i Rangoon i Myanmar under onsdagen.

Foto: AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2021-02-17 05:59

– I dag är dagen då vi måste kämpa till slutet, säger en 21-årig universitetsstudent till nyhetsbyrån AFP.

– Vi måste visa vår enhet och styrka för att få slut på militärstyret. Människor måste komma ut på gatorna.

I takt med att allt fler militärfordon och soldater placerats ut i landets större städer har antalet protestdeltagare minskat under några dagar. Generalerna försökte på tisdagen skaffa sig legitimitet genom att påstå att de hade folket bakom sig då de störtade landets civila ledare den 1 februari, efter att ha vägrat acceptera resultatet i valet i november.

Juntan lovade även att hålla ett nytt val – men ville inte berätta när.

Utspelen tycks bara ha blåst nytt liv i proteströrelsen.

– Det var bara osanningar. Jag har inte den minsta respekt för dem, säger protestdeltagaren Khin till Reuters om militärens presskonferens.

Kreativa metoder

Sociala medier fylldes av uppmaningar till nya protester sent på tisdagen innan juntan för tredje natten i rad släckte ner internet.

– De hävdar fusk (i valet i november), men titta hur många människor som är här, säger Khin, en av tusentals demonstranter som under onsdagen samlats i centrala Rangoon.

Och kreativiteten är stor inom proteströrelsen. Flera bilförare har följt en uppmaning om att låtsas att de fått problem med sina fordon och stanna längs gator i storstaden för att försvåra framkomligheten för militären.

– Vi vill att sanningen ska segra, säger 26-åriga Ko Ye, 26, som deltar i protestaktionen med sin taxibil.

– Sanningen är demokrati och frisläppandet av Aung San Suu Kyi och president Win Myint.

Varnar för våldsamheter

Både den civila ledaren Suu Kyi, vars parti NLD vann valet i november, och president Win Myint har frihetsberövats av juntan.

Maktövertagandet gjorde slut på ett årtionde av stapplande folkstyre, och har mötts av fördömanden från både FN och en lång rad västmakter och andra länder.

FN:s särskilda rapportör Tom Andrews varnar för oroligheter då militären uppges ha skickat ytterligare förstärkningar till Rangoon.

"Jag befarar att onsdagen bär med sig risk för våld i en än större skala i Myanmar än vad vi sett hittills sedan det illegala maktövertagandet", skriver han i ett uttalande.

Rättelse: Valet skedde i november, maktövertagandet den 1 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!