Putin avvaktar öppet stöd till Lukasjenko

Kreml står och väger: ska Ryssland stötta den hårt ansatte belarusiske presidenten Aleksandr Lukasjenko?
–Än så länge, så vitt vi kan se, avvaktar Ryssland, säger Gudrun Persson vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Enligt officiella siffror vann Aleksandr Lukasjenko förra helgens val med 80 procent av rösterna. Men valet har dömts ut av omvärlden.

Enligt officiella siffror vann Aleksandr Lukasjenko förra helgens val med 80 procent av rösterna. Men valet har dömts ut av omvärlden.

Foto: Nikolai Petrov/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-08-16 06:45

Efter att de omfattande demonstrationerna möttes av polisens brutalitet i Belarus huvudstad Minsk har även Lukasjenkos kärnväljare gått ut i protester mot våldet.

– Det ändrade spelplanen. I det här läget har Kreml hållit sig väldigt tyst, säger Gudrun Persson, forskningsledare vid FOI.

På lördagen bröts tystnaden, efter ett telefonsamtal mellan Lukasjenko och Rysslands president Vladimir Putin.

"Båda sidor uttryckte förtroende för att alla problem som har uppstått kommer att lösas snart", kommenterade Kreml i ett uttalande. Enligt Lukasjenko har Putin utlovat hjälp för att trygga säkerheten i landet.

En av få allierade

Kreml går en försiktig balansgång, där man drar sig för att uttala öppet stöd till Lukasjenko.

– Risken från Moskvas horisont om man väntar är att det blir en radikalisering, med anti-ryska krav. Det finns ryska analytiker som redan har sagt att Ryssland förlorat Belarus, men det tror jag inte Putin skulle hålla med om, säger Persson.

Belarus ligger strategiskt åt väst och relationerna är en existentiell fråga för Kreml.

– Belarus är en av få allierade Ryssland har västerut. Man kommer därför med alla till buds stående medel att försöka säkra det belarusiska territoriet. De menar att det tillhör den ryska intressesfären.

Täta förbindelser

De två länderna har alltid haft täta förbindelser och Belarus är ekonomiskt beroende av Ryssland, som på senare tid har försökt trycka på för att öka integrationstakten inte minst politiskt. Ryssland har även velat etablera en flygbas i Belarus. Men Lukasjenko har varit avvaktande.

Ett talande exempel är Putins gratulationstelegram till valsegern.

– Det stod i rubriken att det var ett gratulationstelegram. Men själva texten var en kravlista, där Putin skriver att han ser fram emot ett ökat militärpolitiskt och ekonomiskt samarbete. Det var ett ganska beskt budskap.

Frågan är om den belarusiske ledaren kommer lyckas klamra sig fast vid makten.

– Det har funnits en glädje i protesterna, att rädslan har släppt. Jag har sett mängder med folk som sagt att man vill ha glädjen tillbaka i sitt land. Just nu står det verkligen och väger.

Fakta: Belarus

Belarus har omkring 9,5 miljoner invånare och är till ytan knappt hälften så stort som Sverige.

Landet gränsar till Lettland, Litauen, Polen, Ryssland och Ukraina och styrs sedan 1994 av president Aleksandr Lukasjenko och dennes auktoritära regering.

Regimen anklagas för omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna och har utestängts från Europarådet. Belarus kallas ofta för "Europas sista diktatur".

Samtliga presidentval sedan 1994 har utdömts som mer eller mindre odemokratiska.

Källa: UI/Landguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!