Ryssland uppmanar till vapenvila i Afghanistan

Den afghanska regeringen och talibanrörelsen uppmanas att omedelbart införa ett eld upphör. Kravet kom efter ett diplomatmöte om Afghanistan i Moskva.

USA:s sändebud om Afghanistan, Zalmay Khalilzad (till vänster), Rysslands representant Zamir Kabulov, Kinas Afghanistanambassadör Yui Van och Pakistans sändebud Mohammad Sadiq i samtal i Moskva.

USA:s sändebud om Afghanistan, Zalmay Khalilzad (till vänster), Rysslands representant Zamir Kabulov, Kinas Afghanistanambassadör Yui Van och Pakistans sändebud Mohammad Sadiq i samtal i Moskva.

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2021-03-18 17:27

Ryssland stod som värd för mötet på torsdagen. Ett värdskap som har viss betydelse när förhandlingarna haltar betänkligt mellan den afghanska regeringen och representanter för talibanrörelsen. Representanter för USA, Kina och Pakistan deltog också i mötet.

"Vid denna vändpunkt så uppmanar våra fyra länder samtliga parter att genomföra samtal och nå en fredsuppgörelse som stoppar mer än fyra årtionden av krig i Afghanistan", skrev representanterna i ett slutdokument.

Den ryska insatsen att hålla samtal görs också i en tid när USA vacklar om amerikanskt trupptilldragande från Afghanistan. Trupptillbakadragandet ska vara avslutad den 1 maj, men det är ett åtagande som är svårt att möta, enligt USA:s president Joe Biden.

Washington vill också få igång en fredsprocess i landet, och vädrar tanken att regeringen och talibanerna ska dela på makten i en interimsregering.

Moskva verkar ställa sig bakom förslaget, men visar också vilja att vara mer delaktiga i förhandlingarna än tidigare.

– Vi kan inte acceptera nya förseningar när den militära och politiska situationen i landet förfaller, säger den ryske utrikesminister Sergej Lavrov.

Bedömare ser mötet i Moskva som ett preludium till ett mer avgörande möte i Turkiet som väntas hållas i april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!