Släppt pojke: "Små killar med stora vapen"

Över 300 av de pojkar som i förra veckan rapporterades kidnappade i Nigeria ska enligt officiella källor ha släppts fria. De välkomnas nu till delstatshuvudstaden Katsina. Men mycket är fortfarande oklart kring dramat.

Skolväskor som uppges tillhöra några av de pojkar som fördes bort i från sin internatskola i norra Nigeria i förra veckan. Pojkarna rapporteras nu vara frisläppta.

Skolväskor som uppges tillhöra några av de pojkar som fördes bort i från sin internatskola i norra Nigeria i förra veckan. Pojkarna rapporteras nu vara frisläppta.

Foto: Sunday Alamba/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-12-17 22:20

Efter att ha varit bortrövade i ungefär en vecka ska de flesta av pojkarna från internatskolan Government Science Secondary school i Kankara, i den nigerianska delstaten Katsina, nu vara i säkra händer. Reuters och andra nyhetsbyråer rapporterar från delstatshuvudstaden Katsina att pojkarna anlänt dit. Deras hälsa ska kontrolleras innan de får återförenas med sina anhöriga.

En pojke berättar anonymt för tv-stationen Arise att kidnapparna behandlade dem grymt.

– De slog oss på morgnarna och kvällarna. Vi led mycket.

– De sa att jag skulle kalla dem Boko Harams och Abu Shekaus gäng, fortsätter han.

Den ökända terrorgruppen har tagit på sig händelsen, och en ledare för rörelsen brukar kalla sig Abu Shekau.

– Men det jag upplevde, ärligt talat – de är inte från Boko Haram, tillägger pojken.

– De är bara små, små killar med stora vapen.

Trodde knappt på det

Vittnesmålet stärker teorier om att det inte är religiösa extremister som ligger bakom, utan vanliga "banditer", som ofta rövar bort folk i dessa trakter i hopp om att få lösesummor.

Det förekommer också varierande uppgifter om huruvida samtliga pojkar släppts.

– Jag kunde inte tro på det förrän grannar kom och bekräftade att det är sant, säger Hafsat Funtua, mamma till en 16-årig pojke som kidnappats, i en telefonintervju med Reuters.

President Muhammadu Buhari, som kommer från delstaten Katsina, ska enligt medieuppgifter träffa pojkarna.

– Jag har talat med guvernören (i delstaten), och gratulerat honom och gratulerat armén, som organiserade denna operation, säger presidenten i en video på Twitter.

Osäkra uppgifter

Det var i fredags i förra veckan som skolinternatet i norra Nigeria stormades av beväpnade män på motorcyklar. Många av eleverna – vars åldrar ungefär motsvarar svenskt mellan- och högstadium – hade gått och lagt sig när gärningsmännen anlände. Efter en intensiv eldväxling med säkerhetsstyrkor uppges männen ha försvunnit med ett okänt antal personer i gisslan. Hundratals elever flydde också ut i den omkringliggande terrängen.

Ifrågasätts

I en video som Boko Haram släppte i torsdags säger en uppskakad tonåring att han var ett av 520 barn som kidnappades. Men en säkerhetskälla säger till nyhetsbyrån AFP att ingen vet exakt hur många barn som rövades bort i attacken.

– Alla siffror som ges är bara en gissning, säger källan.

Under attacken ska de beväpnade gärningsmännen ha hotat eleverna för att få med sig så många som möjligt. Men det ifrågasätts hur mc-burna gärningsmän skulle kunna få med sig hundratals pojkar.

Väckt vrede

Oavsett väcker händelsen ny vrede och sorg över säkerhetsläget i Nigeria, och har gett upphov till hashtaggen #BringBackOurBoys på sociala medier.

Små protester hölls i Katsina på torsdagen, samtidigt som president Buhari besökte delstaten.

– Vi är här i dag för att visa den federala regeringen att det de gör inte är tillräckligt, sade demonstranten Jamilu Aliyu.

2014 kidnappade Boko Haram över 270 skolflickor i Chibok i delstaten Borno. Då blev hashtaggen #BringBackOurGirls ett globalt slagord mot jihadiströrelsens framfart. Men bristen på lag och ordning i dessa områden bidrar till att det än i dag är oklart vad som hände minst 100 av de flickor som fördes bort i Chibok. Boko Haram har i sin propaganda hävdat att de gifts bort.

Fakta: Nigeria

Nigeria ligger i Västafrika. Landet har omkring 190 miljoner invånare och är Afrikas folkrikaste land. De tre dominerande folkgrupperna är hausa-fulani, yoruba och igbo. Huvudstad är Abuja.

Landets stora oljetillgångar ger betydande intäkter men i övrigt är Nigeria en traditionell utvecklingsekonomi. Stora delar av befolkningen lever på jordbruk.

I många år har stämningen varit spänd mellan det muslimska norra Nigeria och de södra delarna av landet, där flest kristna bor.

1999 gick Nigeria över från militärstyre till civilt.

Källa: Landguiden och Världsbanken

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!