Presidenten höll tal natten till onsdag och sade då att han vill se nya val i landet och uppmanade sina politiska motståndare att komma till nya samtal. På lördag räknar han med att nå en valuppgörelse genom att bege sig till landets parlament för att "få deras stöd för en valprocess".
– Som vi flera gånger tidigare har sagt så har vi alltid varit redo att utlysa fredliga val i landet när tiden är lämplig, sade han.
Maktkampen i det politiskt turbulenta Somalia har fördjupats och lett till sammandrabbningar mellan soldater trogna presidenten och soldater som vill se hans avgång. De båda sidorna uppges hålla olika delar av staden.
"Förolämpande"
Presidentens uttalanden har fått hans motståndare att kalla till sig förstärkning och situationen har inte förbättrats, enligt oppositionen. Den oppositionelle politikern Abdirahman Abdishakur kallade i ett inlägg på Facebook presidentens tal för "meningslöst, förolämpande och respektlöst" och menar att presidenten bara drar ut på tiden för att få sitta kvar på sin post.
– Till och med ett spädbarn kan förstå att situationen fortfarande är lika spänd. Vi är kvar i försvarsposition. Nu väntar vi på förstärkning av militära styrkor från lägre Shabelleregionen, säger kapten Ahmed Nur, en officer lojal med oppositionen, till Reuters.
Under onsdagen exploderade en bilbomb i Mogadishu som dödade tre civila och skadade sju, bland dem ett spädbarn.
Boende flyr Mogadishu
I söndags hördes skottlossning i området runt den förre presidentens residens i Mogadishu och läget i huvudstaden uppges vara spänt. Under veckan har boende i delar av Mogadishu flytt sina hem av rädsla för att striderna i deras hemområden ska blossa upp igen.
Regeringsstyrkor har bland annat gjort en räd mot en oberoende radiokanal och beslagtagit utrustning. Bedömare har luftat oro för att den extrema jihadiströrelsen al-Shabaab ska utnyttja läget och göra en framryckning.
Mohamed Abdullahi Mohameds mandatperiod löpte egentligen ut den 8 februari, men han har suttit kvar vid makten med hänvisning till att Somalias centralregering och regionala styren inte har lyckats komma överens om hur landet ska gå till val.
"Samlas omedelbart"
Presidenten undertecknade nyligen en kontroversiell lag som förlänger hans mandatperiod med två år, sedan parlamentets underhus godkänt detta.
I en överenskommelse mellan presidenten och regionala ledare i september i fjol presenterades en plan för kommande val, men löftet om ett val enligt principen en person, en röst uteblev då. I stället ska det enligt avtalet bli en utökning av antalet delegater, som representerar landets olika klaner och som är med och röstar fram ledamöter till parlamentet.