Spel för galleriet när Syrien går till val

Ett sargat folk går till valurnorna. Men Syriens tredje parlamentsval efter krigsutbrottet 2011 är inget annat än ett spel för galleriet – president Bashar al-Assads fortsatta makt är redan säkrad.

Damaskusbor röstar i det förra parlamentsvalet 2016, som slutade med att al-Assads parti och dess allierade vann en klar majoritet av platserna i parlamentet.

Damaskusbor röstar i det förra parlamentsvalet 2016, som slutade med att al-Assads parti och dess allierade vann en klar majoritet av platserna i parlamentet.

Foto: Hassan Ammar/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-07-19 07:25

I över 7 000 vallokaler på regeringskontrollerat territorium har syrier under söndagen kunnat rösta. Valet, som skjutits upp två gånger på grund av den pågående coronapandemin, skulle från början ha hållits i april.

I Damaskusförorten Douma trängdes människor vid en av vallokalerna när de skulle lägga sin röst på någon av de 1 600 kandidaterna som ställer upp i valet om parlamentets 250 platser. Presidenten Bashar al-Assad väntas inte tappa mark.

– Jag kom för att rösta för att vi vill leva i säkerhet och för att de höga priserna ska gå ner, säger Zaid till nyhetsbyrån Reuters. Han hänvisar till de höga matpriser som gör livet svårt för många efter snart tio år av inbördeskrig.

Miljoner på flykt

Det är ett stukat folk som går till valurnorna. Många saknar möjlighet att ens lägga sin röst.

Elva miljoner människor – halva Syriens befolkning – befinner sig på flykt. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har nästan hälften av dem flytt till andra länder och kan inte rösta. Dessutom står stora delar av landet utanför regimens kontroll, säger Aron Lund, Syrienkännare och analytiker vid den amerikanska tankesmedjan The Century Foundation.

– Internflyktingar kan rösta i en annan provins, men i rebellkontrollerade områden kommer man inte att kunna rösta över huvud taget. I praktiken är det ett val organiserat av regeringen som en styrkedemonstration: att de fortfarande kan organisera val, att alla institutioner tuggar på som de ska, att "vi kör på som förut".

I 2016 års parlamentsval vann president Bashar al-Assads Baathparti och dess allierade som väntat en klar majoritet av platserna i parlamentet. Valet, som av oppositionen kallades en "bluff", erkändes inte av FN och kritiserades hårt av omvärlden.

Inga fria val

Formellt går parlamentsvalet till som ett helt vanligt val, säger Aron Lund. Men i praktiken handlar det syriska valet i mycket liten utsträckning om det som vanligen kännetecknar demokratiska val: folkets vilja.

– Syrien är en mycket strikt diktatur, så parlamentet har aldrig spelat någon större roll och valen är inte heller fria. Genom lagar och olika typer av informella inskränkningar håller säkerhetstjänsten koll på folket och försäkrar sig om en garanterad majoritet för al-Assads parti.

– Valet har inget att göra med vad folket tycker, säger han.

Parlamentet, i Syrien kallat folkrådet, används av regeringen för att dra in makthavare, milisledare, viktiga affärsmän och klanledare i statsapparaten, säger Lund. På så sätt spelar parlamentet en politisk roll – men lagstiftningsarbetet och valet av ledamöter är inte demokratiskt utan hårt kontrollerat ovanifrån.

– Presidenten kan på egen hand stifta lagar genom dekret. Parlamentet sammankallas mest för att diskutera läget i landet och för att uttala stöd för al-Assads politik.

"Marionettpartier"

Under inbördeskrigets andra år genomfördes en folkomröstning där syrierna röstade fram en ny konstitution. Grundlagsändringen medförde en övergång till ett flerpartisystem som skulle ersätta Syriens halvsekellånga enpartistyre. Fint på pappret – men inte mer än så, menar Aron Lund.

– I teorin kan syrierna rösta på andra partier än al-Assads, men det är inget som kommer att påverka valet i någon riktning. Parlamentet består av ett litet antal små partier, allierade till al-Assads Baath-parti, som fungerar som en sorts marionettpartier.

Att få vetskap om vad den syriska befolkningen egentligen tycker är så gott som omöjligt.

– Det finns inga opinionsundersökningar och inga riktiga val. Redan före kriget slog man stenhårt mot fredlig opposition och demonstrationer, men nu talar vi om helt andra siffror. Det är uppenbart att många är motståndare till al-Assad och att många stödjer honom, men vilken opinion som är störst går inte att veta. Kriget har brutaliserat situationen helt och hållet.

Nästa år håller Syrien presidentval för första gången sedan 2014. Att det skulle sluta med något annat än ytterligare sju års mandatperiod för president Bashar al-Assad är mycket otroligt, säger Lund.

– Presidentvalet blir väl ännu mer teater än detta val.

En syrisk regeringssoldat i östra Aleppo står intill en flagga med president Bashar al-Assad. Arkivbild.
En syrisk regeringssoldat i östra Aleppo står intill en flagga med president Bashar al-Assad. Arkivbild.
Fakta: Kriget i Syrien

Konflikten i Syrien startade 2011 med ett uppror i form av fredliga protester, som övergick i ett regelrätt inbördeskrig.

Det finns inga officiella siffror över antalet döda i inbördeskriget. FN uppskattade 2016 att minst 400 000 människor fått sätt livet till. Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, har fler än 580 000 människoliv krävts,

Omkring elva miljoner människor, runt hälften av landets befolkning, har drivits på flykt. Merparten av dem är internflyktingar eller befinner sig i något av grannländerna.

De flesta syriska flyktingarna bor i Libanon, Jordanien, Turkiet, Irak och Egypten. I Libanon är var fjärde invånare syrisk flykting.

Flera fredsinitiativ och försök till politisk process har sjösatts utan att lyckas. FN-sändebuden Kofi Annan, Lakhdar Brahimi och svensk-italienske Staffan de Mistura gav upp sina försök att medla. Den svåra posten innehas nu av den norske diplomaten Geir Pedersen.

I december 2015 antog FN:s säkerhetsråd i enighet en resolution om en plan för fredsprocessen. Där förordas bland annat vapenvila, förhandlingar mellan oppositionella grupper och president Bashar al-Assads regim samt utarbetande av en ny författning.

Med åren har kriget kommit att inkludera allt fler parter. Militanta extremister har profiterat på kaoset och vuxit sig starka, även om terrorrörelsen IS har tryckts tillbaka militärt.

Enligt FN lever runt 80 procent av Syriens befolkning under fattigdomsgränsen.

Källor: FN, UNCHR och SOHR

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!