Stoltenberg: Vi måste få alla fakta på bordet

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vill få klarhet i vad som egentligen skett, efter uppgifterna om att USA via Danmark avlyssnat politiker i flera Natoländer.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Arkivbild.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Arkivbild.

Foto: Johanna Geron/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2021-06-03 08:34

– De inblandade nationerna är Natoallierade, och vi måste få alla fakta på bordet för att kunna reda ut vad som faktiskt skett, säger Stoltenberg till DR.

Avslöjandena om spioneriet publicerades i helgen av Danmarks Radio i samarbete med SVT, NRK, Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR och Le Monde.

Avslöjandet bygger på uppgifter från en dansk underrättelseutredning som analyserat amerikansk övervakning från Danmark under åren 2012 och 2014. Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA ska ha kunnat inhämta stora mängder information via danska internetkablar. Det ska ha spionerats på politiker i Sverige, Norge, Tyskland och Frankrike, bland annat den tyska förbundskanslern Angela Merkel.

Stoltenberg säger vidare att förtroendet för Danmark är fortsatt högt inom Nato.

– Danmark är en väldigt värdefull och viktig Natoallierad, och Danmark bidrar betydligt till samarbetet. Jag är helt säker på att det kommer att fortsätta så.

I tisdags kommenterade USA för första gången uppgifterna. På en presskonferens sade Vita husets biträdande pressekreterare Karine Jean-Pierre att USA:s regering är villig att besvara alla typer av frågor från sina allierade i Europa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!