Störtade president Bozize ställer upp i val

Centralafrikanska republikens avsatte president François Bozize ställer upp i landets presidentval i december. Den kontroversielle och sanktionsbelagde Bozizes beslut möts med oro.

Centralafrikanska republikens avsatte president, den kontroversielle François Bozize ställer upp i landets presidentval. Arkivbild.

Centralafrikanska republikens avsatte president, den kontroversielle François Bozize ställer upp i landets presidentval. Arkivbild.

Foto: Ben Curtis/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-07-25 21:25

Beskedet på lördagen ökar risken för att Centralafrikanska republiken (CAR) störtas in i en ny våldsspiral. Bozize störtades 2013 och landet har sedan dess sargats av inbördeskrig och stridigheter.

Bozize lämnade sin exil i Uganda i december i fjol och återvände till CAR, trots att FN:s sanktioner mot honom fortfarande gäller.

Bozizes parti i CAR, Kwa Na Kwa (KNK) inledde ett möte i fredags, och utnämningen av honom som dess kandidat var väntad. Likväl ses Bozizes kandidatur som en riskabel provokation.

Det militanta partiet KNK:s generalsekreterare Bertin Bea välkomnade Bozizes kandidatur:

– De många lidanden som det Centralafrikanska folket fått genomlida. . . har gjort att du måste komma tillbaka till fadershuset.

Bozize störtades av Michel Djotodia, som leder den muslimska rebellalliansen Seleka. Fransk militär ingrep i den forna franska kolonin mellan åren 2013–2016, men trappade ned insatsen när Faustin-Archange Touadera valdes till president. Han väntas ställa upp för återval.

Striderna i CAR har tvingat omkring en fjärdedel av landets 4,7 miljoner invånare att fly sina hem. I en fredsuppgörelse i februari 2019 ingick 14 beväpnade grupper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!