Svenskar skadade i Beirutexplosion

Ett fåtal svenskar har skadats i explosionerna i Beiruts hamn, uppger utrikesdepartementet. Skadorna är lindriga och de har fått vård på plats. En snabbutredning ska nu ge svar på hur olyckan kunde ske och vilka som är ansvariga.

Folk röjer bråte dagen efter explosionen.

Folk röjer bråte dagen efter explosionen.

Foto: Hassan Ammar

Konflikter, krig & terrorism2020-08-06 09:45

Hur många svenskar som skadats kan inte utrikesdepartementet uppge, men det ska röra sig om lindriga skador.

– Vi har inga uppgifter om omkomna, säger Julia Eriksson Pogorzelska, presskommunikatör på UD, till TT.

Flygplatsen i Beirut är öppen och svenskar som vill resa hem uppmanas att kontakta sina rese- och försäkringsbolag.

Snabbutredning

Omkring 5 000 människor skadades och cirka 140 omkom i explosionerna i Beiruts hamn i tisdags, enligt Libanons hälsodepartement. Ett tiotal personer saknas fortfarande i rasmassorna.

I flera år hade över 2 700 ton av det explosiva ämnet ammoniumnitrat förvarats i hamnen trots att myndigheter larmats om faran. En kommitté ska tillsättas och får i uppdrag att utreda vad som hände och vem som bär ansvaret. En rapport ska presenteras inom fyra dagar, säger utrikesminister Charbel Wehbe till franska radiokanalen Europe 1.

– De som är ansvariga för det här fruktansvärda brottet kommer att straffas av domare, säger han till radion.

16 personer som arbetat vid Beiruts hamn frihetsberövades på torsdagen efter att de förhörts, uppger åklagare. Libanons centralbank har också beordrat att konton som tillhör Beiruts hamnchef, Libanons tulldirektör och fem andra personer ska frysas. De sju personerna har även belagts med reseförbud av statsåklagaren, enligt lokala medier.

"Bedragare och lögnare"

Men en utredning är långt ifrån nog för att dämpa ilskan hos de libaneser som är trötta på hur landet misskötts.

– Våra ledare är bedragare och lögnare. Jag kommer inte att tro på någon utredning de gör. De förstörde landet och de ljuger för folk. Vem tror de att de lurar?, säger Jean Abi Hanna, en 80-årig tidigare hamnarbetare vars bostad förstördes och vars dotter och barnbarn skadades i smällen.

Även Frankrikes president Emmanuel Macron vill se en utredning, vilket han tillkännagav när han besökte Beirut på torsdagen.

– En internationell, öppen och tydlig undersökning behövs för att förhindra att saker förblir dolda och för att någon ovisshet ska uppstå, sade han.

Kräver reformer

Under sitt besök möttes han av folksamlingar som ropade slagord och bad om Macrons hjälp att störta Libanons styre och införa reformer i landet.

Macron varnade under sin rundtur i de värst söndersprängda delarna av staden för att Libanon kommer att "fortsätta att sjunka" utan akuta reformer och försäkrade att hjälpen från Frankrike inte skulle gå ner i korrupta fickor.

– Jag förstår er ilska. Jag är inte här för att skriva en blankocheck till regimen, säger Macron.

Över hälften av staden skadades i smällen och uppemot 300 000 människor har blivit hemlösa, enligt stadens guvernör Marwan Abboud. Kostnaderna för explosionen beräknas landa på motsvarande 130 miljarder kronor.

Nödhjälp i form av bland annat pengar, sjukvårdsutrustning och hjälparbetare har strömmat till Libanon från EU och en rad olika länder runtom i världen.

Fakta: Explosionerna i Beirut

Den 4 augusti skakades hamnområdet och de centrala delarna av Beirut av explosioner. I närheten ligger välkända platser som Martyrtorget, Mohammad al-Amin-moskén och de bartäta områdena Gemmayzeh och Mar Mikhael.

En första explosion orsakade en brand och några mindre smällar. Det följdes av en enorm explosion med en tornadoliknande stötvåg som ödelade hamnområdet och blåste ut glasrutor, välte bilar och orsakade skador inom en mils radie.

Hittills har omkring 5 000 människor skadats och omkring 140 har omkommit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!