Sverige inte med när ny insats inleds i Mali

I dag inleds den nya insatsen Task Force Takuba i Mali, en militär satsning avsedd att hjälpa maliska soldater i strid mot jihadister. Det svenska specialförband som ska ingå beräknas dock anlända senare, enligt försvarsminister Peter Hultqvist.

Frankrikes försvarsminister Florence Parly besöker Gao i Mali i november 2019, efter det att 13 franska soldater dödats i en helikopterkrock.

Frankrikes försvarsminister Florence Parly besöker Gao i Mali i november 2019, efter det att 13 franska soldater dödats i en helikopterkrock.

Foto: Thomas Paudeleux/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-07-15 11:36

Från och med onsdagen ska den europeiska styrkan vara operativ, uppger Frankrikes försvarsminister Florence Parly enligt tidningen La Croix.

Task Force Takuba ingår i den franskledda militärstyrkan Opération Barkhane, som inleddes i Sahelregionen 2014 i syfte att bekämpa beväpnade islamiska fundamentalister i området. Insatsen har varit blodig – sedan starten har minst 30 franska soldater fått sätta livet till, enligt det franska utrikesdepartementet.

Enligt Florence Parly har även barnsoldater som rekryterats av jihadister skadats och dödats i strider under Opération Barkhanes flagg.

– Trots alla försiktighetsåtgärder kan det hända att de skadas eller dödas under striderna, det har vi sett. Det är viktigt att fördöma och att vara medveten om, eftersom det är en mycket komplicerad företeelse att hantera och förebygga för våra soldater, säger hon till La Croix.

Tuff insats

Inledningsvis består Task Force Takuba av franska och estniska soldater, för att därefter kompletteras med specialförband från Tjecken, Sverige och eventuellt Italien. De ska alla vara stationerade i anslutning till den tyska militärförläggningen i Gao i Malis östra delar.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) uppger att det svenska bidraget består av en styrka på upp till 150 personer. När de beräknas ansluta är ännu inte fastslaget.

"Sverige kommer att ansluta till insatsen när det finns förutsättningar att ta emot vårt bidrag, bland annat vad gäller infrastruktur. Preliminärt sker detta i början av nästa år", säger försvarsministern till TT i en skriftlig kommentar.

Insatsen beskrivs som farlig och betydligt tuffare än den som svenska soldater sedan tidigare deltar i inom FN-uppdraget Minusma.

– Minusma spelar en viktig roll, men klarar inte av alla de utmaningar som finns i Mali nu. Task Force Takuba är en mycket tuffare insats med specialförband och helikoptrar, som kommer att ha andra förutsättningar, sade utrikesminister Ann Linde (S) till TT tidigare i år.

Ökade attentat

Delar av den svenska styrkan, som befunnit sig i Mali sedan 2014, har redan förflyttats från Timbuktu till den nya campen i Gao-regionen. Det svenska förbandet inom Task Force Takuba ställs till förfogande till och med 31 december 2021 och beräknas enligt regeringen kosta totalt runt 380 miljoner kronor.

"Insatsen syftar till att bekämpa bland annat terrorism och människohandel och har därför direkt inverkan på vår säkerhet här hemma. Insatsen är av stor betydelse", skriver Peter Hultqvist.

Under det senaste året har aktiviteten bland väpnade terroristgrupper i den så kallade Sahelregionen i Afrika ökat kraftigt, med attentat mot såväl militära som civila mål i gränsområdet mellan Mali, Burkina Faso och Niger. Enligt FN dödades 2019 runt 4 000 människor i terrorattacker i området. Våldet beräknas ha drivit runt en halv miljon människor på flykt.

Fakta: Fortsatt våld i Mali

Sedan årtionden råder ett spänt förhållande mellan de folkgrupper i södra Mali som dominerar politik och ekonomi, och minoritetsfolk i norr, främst tuareger, som känner sig åsidosatta.

Hösten 2011 återvände hundratals välbeväpnade tuareger från Libyen. Många anslöt sig till Nationella rörelsen för Azawads befrielse (MNLA), med målet en självständig stat i Malis nordliga ökenregion.

I början av 2012 gick MNLA till anfall mot städer i norr. Den maliska armén pressades tillbaka. Militanta islamistgrupper anslöt sig till upproret, däribland al-Qaida i islamiska Maghrib (Aqim). Samtidigt genomfördes en kupp som försvagade den maliska staten.

Norra Mali har blivit laglöst område för smugglare och islamistgrupper och IS har etablerat sig i delar av landet. Bristen på statlig närvaro gynnar de våldsbejakande gruppernas extremistiska verksamhet och blodiga dåd sker regelbundet.

Franska soldater skickades till Mali 2013 sedan rebeller hotat huvudstaden Bamako. Insatsen Opération Serval ersattes året efter av Opération Barkhane, som är inriktad på att bekämpa väpnade terrorgrupper i Sahelregionen. FN-styrkan Minusma, där Sverige deltar, ansvarar sedan juli 2013 formellt för säkerheten i Mali.

2015 undertecknades ett fredsavtal, men avtalet skrevs inte under av de extrema islamisterna. Även efter undertecknandet har strider fortsatt och förvärrats, också mellan grupper som är del av fredsavtalet.

Källa: Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!