Tillfällig premiärminister svärs in i Libyen

Libyen fick formellt en ny, tillfällig premiärminister och en enhetsregering på måndagen, när det sargade landets nya styre svors in i staden Tobruk. Målet är allmänna val i december.

Libyens nye premiärminister Abd al-Hamid Dbaibah ska leda landet till de planerade valen i december. Arkivbild.

Libyens nye premiärminister Abd al-Hamid Dbaibah ska leda landet till de planerade valen i december. Arkivbild.

Foto: Hakim al-Yamani/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2021-03-15 18:33

Landet har varit splittrat av inbördes strider de senaste åren, och den FN-förhandlade regeringens mål är att samla landet till ett fredligt, rättvist och demokratisk till val.

– Jag lovar vid Gud den allsmäktige att utföra mina uppgifter hederligt och ärligt, sade premiärminister Abd al-Hamid Dbaibah vid ceremonin inför landets parlament.

Libyen har i princip saknat verklig ledning sedan diktator Muammar Gaddafi störtades och dödades i oktober 2011. Och landet delades i praktiken upp i två stridande grupperingar.

På ena sidan, med säte i huvudstaden Tripoli, fanns den FN-stödda regeringen GNA, som leddes av Fayez al-Sarraj. På den andra krigsherren Khalifa Haftar, som i praktiken kontrollerade stora delar av Libyens territorium från sitt starka fäste i östra delen av landet.

Medling ledd av FN lyckades nå en vapenvila i oktober; den rike affärsmannen Dbaibah blev den föreslagna kompromisslösningen.

– Libyen är ett och förenat, sade Dbaibah när han höll sitt första tal som premiärminister. Ceremonin genomfördes i Tobruk , omkring 100 mil väster om den formella huvudstaden Tripoli.

Hans regering består av två biträdande premiärministrar samt ytterligare 32 ministrar. Fem av ministrarna är kvinnor, däribland utrikes- och justitieministern.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!