Tio års fängelse för tysk IS-ledare

En hatpredikant som beskrivs som extremistgruppen IS ledare i Tyskland har dömts till tio år och sex månaders fängelse för terrorbrott.

Abu Walaa i rätten i tyska Celle.

Abu Walaa i rätten i tyska Celle.

Foto: Julian Stratenschulte/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2021-02-24 13:37

Den 37-årige irakiern Ahmad Abdulaziz Abdullah Abdullah, mer känd som Abu Walaa, stod åtalad för att ha styrt ett jihadistnätverk som radikaliserat unga människor i Europa och sedan hjälpt dem att resa till Irak och Syrien. Han döms för medlemskap i en utländsk terrororganisation, terrorfinansiering och "medhjälp till förberedelse till ett allvarligt, statshotande våldsdåd".

Rättegången inleddes 2017 i den nordtyska staden Celle och har varit en "väldigt lång och väldigt komplex" process, med domaren Frank Rosenows ord. Utöver Abu Walaa döms ytterligare tre män till mellan fyra och åtta års fängelse för andra brott kopplade till deras stöd till IS.

Abu Walaa kom till Tyskland som asylsökande 2001 och greps i november 2016 efter att länge ha befunnit sig på säkerhetstjänstens radar. Från sin bas i en ökänd, nu igenbommad moské i staden Hildesheim ska han ha rekryterat minst åtta personer, de flesta "väldigt unga", till IS – däribland två tvillingar som genomförde ett självmordsdåd i Irak 2015.

Islamistisk extremism är fortsatt ett stort problem i Tyskland. Sedan 2009 har säkerhetstjänsterna avvärjt 17 konkreta attentatsplaner, de flesta av dem de senaste åren, enligt inrikesdepartementet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!