Ukraina: Nytt eldupphör inleds på måndag

Ukraina och Ryssland har nått en överenskommelse om fullt eldupphör mellan ukrainska regeringsstyrkor och rysslandsstödda separatister från och med måndag den 27 juli.

En ukrainsk soldat övervakar en fångutväxling med proryska separatister i december 2019. Arkivbild.

En ukrainsk soldat övervakar en fångutväxling med proryska separatister i december 2019. Arkivbild.

Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-07-23 00:10

"Det här genombrottet är ett resultat av den ukrainska delegationens effektiva arbete med stöd av våra internationella partners", skriver den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyjs kansli i ett uttalande.

Hur mycket av ett genombrott detta eldupphör är återstår dock att se. Flera tidigare avtal om avbrutna strider har träffats mellan parterna, men har efter perioder av tillfällig nedtrappning brutits.

Kommer eldupphöret hålla?

Jakob Hedenskog, säkerhetspolitisk analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), menar att man bör ta avtalet med en nypa salt.

– Det har varit tidigare eldupphör som inte har hållits, den här tycks inte vara annorlunda på något vis. Jag är absolut inte säker på att den här kommer hållas, snarare vore det märkligt om den gjorde det, säger han till TT.

– Det är ännu för tidigt att säga om det här är början på slutet på den långdragna väpnade konflikten.

Zelenskyjs vallöfte

Det kan dock finnas andra skäl till Zelenskyjs optimism. Presidenten gick till val på att lösa konflikten och har sedan han kom till makten i fjol bland annat arrangerat en serie fångutväxlingar mellan Ukraina och Ryssland.

– Zelenskyj åtog sig när han vann valet att skapa fred i östra Ukraina och återintegrera de här delarna, så om detta vore ett steg på vägen vore det givetvis mycket positivt för honom, säger FOI:s analytiker.

Coronapandemin har påverkat

Att överenskommelsen sluts nu kan i mångt och mycket bero på coronapandemin, som försenat tidigare överenskommelser.

– Under det senaste toppmötet i Paris i slutet av 2019 beslöt man att hålla ett nytt möte inom fyra månader men sedan kom pandemin och det har dragit ut på tiden skulle jag tro. Nu har samtalen i stället genomförts via video, säger Jakob Hedenskog.

Fakta: Konflikten i Ukraina

Euromajdanprotesterna i Ukraina 2013–2014 kulminerade i att den proryske presidenten Viktor Janukovytj avsattes. Samtidigt försämrades relationen mellan Kiev och Moskva kraftigt.

2014 annekterade Ryssland i strid mot internationell rätt Krimhalvön. Parallellt bröt strider ut i östra Ukraina mellan regeringsstyrkor och ryskstödda separatister.

Konflikten i östra Ukraina beräknas ha kostat drygt 13 000 människor livet samtidigt som en miljon flytt sina hem.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj gick till val på att avsluta kriget och har sedan sitt tillträde i maj i fjol försökt väcka liv i fredsprocessen.

En serie uppgörelser om eldupphör har ingåtts, vilket har bidragit till att minska våldet, men striderna har aldrig upphört helt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!