51-åringen, som bott i Finland sedan 2008, greps i sitt hem i Tammerfors i mars i fjol. Enligt åklagaren hade han en högt uppsatt position inom den sierraleonska rebellgruppen RUF som deltog i inbördeskriget 1999-2003 i grannlandet Liberia.
Mannen lyssnade till synes lugnt då åtalspunkterna lästes upp under den inledande huvudförhandlingen i Birkalands tingsrätt på onsdagsmorgonen, rapporterar Hufvudstadsbladet.
Han anklagas bland annat för att ha beordrat sina soldater att mörda civila. Vid ett tillfälle, i byn Kamatahun Hassala, ska offren — däribland flera barn — ha fösts ihop i två byggnader som sedan stacks i brand.
"Exceptionellt grymma"
Mannen ska även själv ha deltagit då minst sju kvinnor våldtogs. Bland de flera tusen sidorna bevismaterial finns även uppgifter om andra massmord och våldtäkter i regionen Lofa samt i huvudstaden Monrovia, enligt AFP.
– Gärningarna är exceptionellt grymma och har orsakat obeskrivligt lidande för dem som har torterats och dödats, säger statsåklagare Tom Laitinen enligt Hufvudstadsbladet.
51-åringen nekar till anklagelserna och hävdar att han var inblandad i fredsförhandlingar på andra håll vid tiden för händelserna.
– Min huvudman är inte den person som avses i de här åtalspunkterna, säger advokat Kaarle Gummerus.
Finländska myndigheter fick upp ögonen för mannen efter tips från organisationen Civitas Maxima, som dokumenterar krigsbrott och driver på för att ställa förbrytare inför rätta.
På plats i Liberia
Centralkriminalpolisens omfattande förundersökning gjordes huvudsakligen på plats i Liberia.
Processen är unik så till vida att rättegången i mitten av februari tillfälligt kommer att flyttas till Liberia och grannlandet Sierra Leone. Detta för att upp till 80 vittnen ska kunna höras och besök göras på platser där dåden ska ha ägt rum.
51-åringen flyttade till Finland efter det att han, i utbyte mot åtalsimmunitet, bidragit med bevisning till en FN-ledd specialdomstol som prövar krigsbrott i Sierra Leone, enligt AFP.
Immuniteten gäller dock inte för brott i Liberia.
Rättegången fortsätter i Finland under våren och domen väntas falla i höst.