Uppgifter om ny premiärminister i Kirgizistan

Parlamentet har stormats, expresidenten fritagits, inrikesministern syns inte till – och uppgifter finns om att premiärministern har kastat in handduken och avgått. Dramatiska scener utspelar sig i Kirgizistan – där valkommissionen nu väljer att ogiltigförklara det omstridda resultatet i helgens val.

Demonstranter i Bisjkek under måndagen.

Demonstranter i Bisjkek under måndagen.

Foto: Vladimir Voronin/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-10-06 01:35

Enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Ria avgick premiärminister Kubatbek Boronov på tisdagen. Ria anger Myktybek Abdyldajev som källa, en man som i det politiska tumultet rapporteras ha upphöjts till parlamentets talman.

Därefter rapporterade Ria att parlamentet valt oppositionspolitikern Sadyr Zhaparov till ny premiärminister. Enligt den kirgiziska nyhetsbyrån Akipress tvingades dock den nyvalde premiärministern och andra politiker kort därpå fly från den byggnad där parlamentet samlats när uppretade människor beväpnade med käppar och stenar tagit sig in.

Läget är oklart, men protester bröt ut efter söndagens val där två etablerade partier, varav ett som står president Sooronbaj Jeenbekov nära, tog hem de flesta rösterna enligt det officiella resultatet.

Huvudkravet från demonstranter och oppositionella har varit att häva det omstridda resultatet. Vilket nu har skett, enligt den lokala nyhetssajten 24.kg.

Makten på glid

Detta efter ett dramatiskt dygn där makten tycks ha börjat glida regeringen och Jeenbekov ur händerna.

Polisen lyckades skingra protester under måndagskvällen med hjälp av distraktionsgranater, tårgas och vattenkanoner. Men bara timmar senare strömmade demonstranter återigen fram till huvudtorget i Bisjkek.

Tidigt på tisdagen bröt de sig in i en byggnad som hyser både parlamentet och presidentkansliet, rapporterar lokala medier. Omkring 2 000 personer trängde sig in i parlamentet, sjungande på nationalsången, berättar ett ögonvittne för AFP. På bilder syns demonstranter gå runt i huvudbyggnaden.

En brand rapporteras ha utbrutit i lokalerna men ska ha släckts kort därpå.

Fritagen expresident

Därefter tog sig demonstranterna även in i en annan byggnad för att frita expresidenten Almazbek Atambajev, som tidigare i år dömdes till elva års fängelse anklagad för korruption efter att hamnat på kant med efterträdaren Jeenbekov.

En aktivist uppger för nyhetsbyrån AFP att Atambajev fritogs utan "våld eller några vapen", och att anställda på plats inte gjorde några försök att stoppa dem.

Oppositionella ska även ha tagit kontroll över flera andra byggnader, däribland borgmästarens kansli. Dessutom har flera guvernörer i olika provinser avgått, enligt lokala medier.

Många skadade

Vidare uppger en talesperson vid inrikesdepartementet att inrikesminister Kasjkar Junusjalijev inte dykt upp till sitt arbete under tisdagen. Oppositionspolitikern Kursan Asanov trätt in i hans ställe, tillägger talespersonen.

Jeenbekov har beskrivit protesterna som ett försök från oppositionella krafter att förbereda en statskupp. Då protesterna spridit sig till flera städer runt om i landet har han dock sagt att han inte utesluter att gå med på att hålla omval.

En person har dött och 590 skadats i nattens oroligheter, enligt myndigheterna. Jeenbekov säger att han beordrat säkerhetsstyrkorna att inte öppna eld mot demonstranterna. Samtidigt som regeringskritiker demonstrerade samlades anhängare till presidenten i staden Osh, i södra Kirgizistan.

Fakta: Kirgizistan

Kirgizistan är en av fem forna sovjetrepubliker i Centralasien och gränsar till Kina, Kazakstan, Tadzjikistan och Uzbekistan. Landet blev självständigt vid Sovjetunionens sönderfall 1991.

Landet är ungefär hälften så stort som Sverige och har drygt sex miljoner invånare. Huvudstad är Bisjkek med cirka 800 000 invånare.

Drygt två tredjedelar av invånarna är kirgizer, 15 procent är uzbeker och tio procent är ryssar. Invånarna bor huvudsakligen i tre områden: på slätten kring huvudstaden Bisjkek i nordväst, kring sjön Issyk-Kul i nordost och i Fergana-dalen i sydväst.

Ekonomin är beroende av inkomster från utvandrade kirgizer och guldgruvan i Kumtor, som står för tio procent av BNP.

Politiken präglas av motsättningar mellan klaner i den sydvästra och den norra landsändan. Spänningar mellan kirgizer och uzbeker i Ferganadalen kulminerade 2010 i våld som krävde hundratals dödsoffer och tvingade den auktoritäre presidenten Kurmanbek Bakijev på flykt.

Sedan dess har landet regerats av en rad flerpartikoalitioner dominerade av socialdemokrater och demokratin har gradvis stärkts. Utvecklingen bromsas dock av korruption och organiserad brottslighet.

Källor: Utrikespolitiska institutet/Landguiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!