USA: Lång kamp kvar för att besegra IS

Irak och Syrien skakas av en våg av nya IS-attacker. Det visar hur viktigt det är att fortsätta kampen och inte vila, enligt den internationella allians som kämpar mot den terrorstämplade rörelsen.
–Samarbetet behövs fortfarande, säger utrikesminister Ann Linde.

En amerikansk soldat på en bas i Syrien. Kampen mot IS-extremisterna är långt från över, enligt den amerikanska utrikesministern. Arkivbild.

En amerikansk soldat på en bas i Syrien. Kampen mot IS-extremisterna är långt från över, enligt den amerikanska utrikesministern. Arkivbild.

Foto: Darko Bandic/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-06-13 13:25

Sjungande jihadister höjer sina vapen mot ökensolen medan grävmaskiner ger sig på den syrisk-irakiska gränsen. De välgjorda propagandafilmerna sprids över världen medan stad efter stad faller till extremisterna innan de slutligen utropar sitt kalifat.

Sex år senare har IS tryckts tillbaka och anhängarna gömmer sig i perifera ökenområden där statens kontroll är bristfällig. De senaste månaderna har dock antalet IS-attacker ökat, framför allt i Irak men också i Syrien. Det är dåliga nyheter för den USA-ledda allians som sedan 2014 har varit med och punkterat extremisternas territoriella drömmar.

– Vår kamp mot IS kommer att fortsätta under överskådlig framtid. Vi kan inte vila, sade utrikesminister Mike Pompeo under ett möte nyligen med företrädare för länder som deltar i alliansen.

Ekonomiskt stöd

Han pressade också länderna att skjuta till mer pengar till insatsen trots att många har ansträngda kassor på grund av coronapandemin. Målet var satt till över 700 miljoner dollar under 2020, men hittills har bara 200 miljoner dollar kommit in, enligt en talesperson för USA:s utrikesdepartement som citeras av nyhetsbyrån AFP.

Alliansen har 82 medlemmar som samarbetar i kampen mot IS på olika sätt, bland annat militärt men också genom att till exempel informera, motverka propaganda och erbjuda stabiliserande insatser i tidigare IS-områden. Omkring 30 länder bidrar militärt, däribland Sverige som har skickat soldater till en utbildningsinsats i Irak.

Utbildningsuppdraget har dock pausats på grund av pandemin, men det svenska engagemanget står fast och nuvarande mandat sträcker sig året ut, enligt utrikesminister Ann Linde (S).

– Det är ett väldigt viktigt samarbete för att bekämpa Daesh (IS). De har inte fått tillbaka styrkan de hade när de besegrades territoriellt. Men de har ökat aktiviteten och sina fruktansvärda övergrepp i Syrien och Irak, säger hon.

– Vi är oroliga över att de försöker dra nytta av pandemin när myndigheter har fokus på annat. Och vi är också oroade över att de försöker öka i andra områden, exempelvis i Sahel.

Säkerhetsvakuum

Även om extremisterna har dragit nytta av pandemin finns det enligt experter andra orsaker bakom det ökade antalet attacker. I Irak har IS utnyttjat ett säkerhetsvakuum som uppstått till följd av en territoriell dispyt mellan centralregeringen och den självstyrande kurdiska regionen samt när soldater från alliansen mot IS dragit sig tillbaka från flera baser. Det senare bygger på bedömningen att hotet från IS minskat och att de irakiska styrkorna i större utsträckning kan klara sig själva. Men att attackerna ökar visar också på behovet av att alliansen stannar kvar, enligt Linde.

– Det visar hur viktigt det är att det finns en internationell närvaro och hur viktigt det är att vi kan komma tillbaka. Samtidigt kan vi inte ha våra soldater där just nu när situationen är som den är, säger hon.

– Men koalitionen behövs fortfarande, för att skydda civila. Och det är också viktigt att de som har begått brott ställs till svar.

Positiva signaler

Samarbetet på marken har också försvårats av de ökade spänningarna mellan Irak, Iran och USA. Amerikanska soldater som tjänstgör för alliansens räkning i Irak har hamnat i skottlinjen för irakiska milisgrupper som får stöd av Teheran. Och USA:s drönarattack mot den iranske generalen Qassem Soleimani i Bagdad i januari fick det irakiska parlamentet att godkänna ett icke-bindande förslag om att internationella soldater skulle lämna Irak. Sedan dess har dock Irak fått en ny premiärminister och förhoppningen är att relationerna ska tina med Mustafa Kadhemi vid rodret.

Den nye premiärministern skickade en videohälsning till alliansen som mötesdeltagarna tolkade positivt, enligt Linde.

– Vi uppfattade det som att den irakiska regeringen bekräftade sitt stöd för fortsatt internationell närvaro.

Fakta: Islamiska staten (IS)

Islamiska staten (IS) är en terrorstämplad sunniextremistisk rörelse. Den har sina rötter i en liten grupp bildad av jordaniern Abu Musab al-Zarqawi i Afghanistan omkring år 2000. Han flydde till Irak, där vreden över den USA-ledda invasionen 2003 bubblade – mer än tio år innan IS utropade sitt kalifat. Det var i den ökande sekterismens och kaotiska regimförändringens skugga som jihadisternas våldsbejakande världsbild började sprida sig.

Senare gav sig rörelsen in i Syrien när grannlandet 2011 började sin väg mot sönderfall.

2014 tog gruppen kontroll över irakiska al-Falluja och kort därefter al-Raqqa i Syrien. Sedan utropade rörelsen ett kalifat, det vill säga en stat utifrån dess extremt stränga tolkning av islam. Den dåvarande ledaren Abu Bakr al-Baghdadi utsågs till "kalif", vilket enligt IS synsätt innebär att han är en legitim arvtagare till profeten Muhammad.

Sedan dess har IS territoriella drömmar krossats i Syrien och Irak. al-Baghdadi dog i en USA-ledd insats i Syrien i oktober 2019.

IS är också aktiva bortom Mellanöstern, bland annat i Afghanistan och flera afrikanska länder där det regelbundet genomförs attacker. Många mindre grupper har svurit trohet till rörelsen som på så sätt får större räckvidd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!