USA stoppar samarbete med Mali efter kupp

USA avbryter samarbete med Malis militär efter militärjuntans kupp, medan FN meddelar att man fått träffa den störtade presidenten Ibrahim Boubacar Keïta. Tusentals människor samlas i huvudstaden Bamako för att visa militärstyret sitt stöd.

Ibrahim Boubacar Keïta när han i onsdags förklarade i tv att han inte längre är Malis president.

Ibrahim Boubacar Keïta när han i onsdags förklarade i tv att han inte längre är Malis president.

Foto: ORTM TV/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2020-08-21 15:25

USA:s besked på fredagen innebär att USA avbryter allt samarbete, utbildning och stöd till Malis militär.

– Vi har stoppat allt till dess att vi har kunnat klargöra läget, säger det amerikanske sändebudet Peter Pham till journalister.

USA har utbildat soldater i landet, inklusive flera av de officerare som deltog i kuppen. USA samarbetar också med den av Frankrike styrda insatsen Barkhane som finns på plats för att bekämpa terrororganisationerna al-Qaida och IS.

Pham sade att USA ännu inte fastslagit om man ska kalla händelsen för en kupp, utan betecknar den fortfarande som ett "maktövertagande". Anledningen beror delvis på amerikanska inrikespolitiska regler.

Ökat tryck

Kuppmakarna är under växande tryck och på fredagen uppgav FN:s fredsbevarande styrka Minusma att den fått träffa Keïta och andra fångar på torsdagskvällen i militärernas högkvarter, en bas i Kati, cirka 15 kilometer från huvudstaden Bamako. Enligt uttalandet från Minusma gjordes besöket inom ramen för styrkans uppgift att skydda mänskliga rättigheter i Mali.

En av kuppmakarna, som vill vara anonym, säger att FN-personalen fick träffa alla 19 fångar i Kati, däribland även premiärminister Boubou Cissé.

Samtidigt uppger källan att fångarna nu är 17 eftersom ekonomiminister Abdoulaye Daffe och Sabane Mahalmoudou, Keïtas privatsekreterare, har släppts.

– Detta är beviset för att vi respekterar mänskliga rättigheter, säger officeren.

"Trött men avslappnad"

Keïta och Cissé hålls fångna i en villa i Kati, och förvägras tv, radio och telefoner. Övriga hålls i en annan byggnad där de sover på madrasser och får se på tv.

Vittnen till besöket säger att den 75-årige Keïta såg ut att vara "trött men avslappnad" och beskriver läget för honom som "acceptabelt".

Omvärldens tryck för att snarast återgå till civilt styre, hålla val och att släppa fångarna har vuxit de senaste dagarna. Kuppen är den andra på åtta år i Mali och farhågor luftas för att maktövertagandet ytterligare hotar säkerhetsläget i Mali och hela Sahelregionen, som redan försämrats kraftigt de senaste åren.

Anhängare till oppositionen samlades på ett av Bamakos torg på fredagen för att fira militärens störtande av det tidigare styret. Många hade virat in sig i Malis flagga och blåste i horn, rapporterar AFP.

I ett uttalande tackade juntan folket för dess stöd.

Ecowas på väg

Inte minst är det den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas som ställer krav på kuppmakarna att "säkerställa den omedelbara återgången till konstitutionell ordning".

Organisationen, med 15 medlemsstater, är efter ett krismöte på torsdagen på väg att skicka en delegation till Mali, som sannolikt kommer fram på lördagen, för att påverka juntan.

Delegationen leds av Nigerias ex-president Goodluck Jonathan och hans talesperson säger att den siktar på "att förhandla det omedelbara frisläppandet av presidenten och även säkerställa återställandet av den konstitutionella regeringen".

Ecowas har redan stängt av Mali från medlemskap, stoppat finansiella transaktioner och stängt sina gränser till landet.

Samtidigt kom livstecken från oppositionsledaren Soumaila Cissé, som rövades bort av okända förövare i mars. Enligt Röda Korset har organisationen kunnat överlämna ett brev skrivet av Cissé till hans familj.

"Efter många månader utan kontakt, och utan att ha fått några nyheter (om Cissé) så är det av stor betydelse för familjen att få ett brev", skriver Röda Korset i huvudstaden Bamako i ett uttalande.

Cissé försvann i en region där islamistiska extremister är verksamma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!