"USA välkomnar återinförandet av i princip samtliga tidigare hävda FN-sanktioner mot Iran", säger Mike Pompeo i ett uttalande. Detta skedde natten mot söndagen, enligt den amerikanske utrikesministern.
Problemet är att nästan ingen annan håller med. Både Kina, Ryssland och USA:s allierade länder i Europa motsätter sig uttryckligen Washingtons ensidiga beslut.
De internationella straffåtgärderna mot Iran hävdes i och med det kärnenergiavtal som slöts 2015 mellan Teheran och USA, Kina, Ryssland, Frankrike, Storbritannien och Tyskland. Överenskommelsen, som syftar till att hindra Iran från att skaffa kärnvapen, förhandlades fram av Barack Obama – men gillades inte av hans efterträdare.
Hänvisar till avtal
"Det värsta någonsin", kallade Donald Trump avtalet då han 2018 beslutade att lämna det och återinföra och trappa upp USA:s egna sanktioner mot Iran.
När Washington nu anser sig ha beslutat att även FN-sanktionerna är återinförda hänvisar man till en bestämmelse i det avtal man alltså inte längre är en del av. Enligt klausulen har undertecknare rätt att på egen hand utlösa ett återinförande, om Iran kan sägas ha brutit mot avtalet på ett betydande vis.
Pompeo hotar med ospecificerade "konsekvenser" för de länder som inte rättar sig efter USA:s linje. Åtgärderna kommer att meddelas under de kommande dagarna, tillägger han.
"Smärtsamt att se"
Frankrike, Storbritannien och Tyskland skrev i fredags ett gemensamt uttalande till säkerhetsrådet där de klargör att eventuella beslut om att återinföra FN-sanktionerna inte kommer att betraktas som giltiga, rapporterar AFP.
Ryssland är fränare i sin kritik.
"Det är mycket smärtsamt att se hur ett stort land förnedrar sig på det här sättet, genom att obstinat och i feberyrsel motsätta sig de andra medlemmarna i FN:s säkerhetsråd", twittrar Rysslands biträdande FN-ambassadör Dmitrij Polijanskij, och tillägger: "Är man döv i Washington?"
FN:s generalsekreterare António Guterres nöjer sig med att konstatera att det nu råder "osäkerhet" om vad som gäller kring sanktionerna. Han säger dock att FN, så länge osäkerheten kvarstår, inte kommer att tillhandahålla det administrativa stöd man vanligtvis ger vid implementering av säkerhetsrådets sanktioner, rapporterar Reuters.