USA: Vi måste vara nära Turkiet

Kvar eller inte i Afghanistan? Frågan väntar fortsatt på svar när Natoländernas utrikesministrar samlas. Från USA lovas i alla fall fullt stöd för Nato – inklusive Turkiet.

Armbågshälsning mellan USA:s utrikesminister Antony Blinken och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på väg in till veckans utrikesministermöte i Bryssel.

Armbågshälsning mellan USA:s utrikesminister Antony Blinken och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på väg in till veckans utrikesministermöte i Bryssel.

Foto: Yves Herman/AP/TT

Konflikter, krig & terrorism2021-03-23 12:07

I fyra år under förre presidenten Donald Trump var nervositeten ständig och tydlig när Nato-länderna möttes på olika nivåer. Trumps kritik mot militäralliansen och hur mycket – eller lite – de olika länderna lade på sitt försvar skapade konstant oro för att USA till och med skulle lämna hela Nato.

Men med Joe Biden i Vita huset kommer klara löften om fortsatt medlemskap.

– Jag är här för att uttrycka USA:s orubbliga engagemang för alliansen, som varit en hörnsten för fred, tillväxt och stabilitet för det transatlantiska samfundet i mer än 70 år, säger USA:s utrikesminister Antony Blinken sida vid sida med Nato-chefen Jens Stoltenberg inför veckans tvådagarsmöte i Bryssel.

Afghanistan?

För Nato är huvudfrågan just nu hur det ska bli med insatsen i Afghanistan, som Trump lovade att avsluta senast den 1 maj i år. De fredssamtal som pågått mellan afghanska myndigheter och företrädare för talibanerna har dock gått trögt samtidigt som oroligheter fortsatt pågår. Det har fått president Biden att notera att det kan bli svårt att lämna som planerat.

Något definitivt beslut har ännu inte tagits och väntas heller inte under veckans möte.

– Jag är här för att lyssna och diskutera, för det är vad allierade gör. Vi gick in tillsammans, vi har anpassat oss tillsammans och när tiden är inne så lämnar vi tillsammans, säger Blinken.

Stöd till Turkiet

USA:s utrikesminister passar dessutom på att uttrycka sitt stöd för Turkiets medlemskap i Nato, trots de många fnurrorna på tråden mellan de styrande i Ankara och andra Nato-länder under senare år.

– Turkiet är en långvarig och högt värderad allierad som jag anser att vi har ett starkt intresse av att hålla nära, säger Blinken i ett webbsänt samtal med Stoltenberg i Bryssel.

Fakta: Nato

Tolv länder fanns med från start när militäralliansen Nato bildades 1949: Belgien, Danmark, Frankrike, Island, Italien, Kanada, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal, Storbritannien och USA.

Därefter har ytterligare 18 länder tillkommit: Grekland och Turkiet (inträdde 1952), Västtyskland (1955, hela Tyskland från 1990), Spanien (1982), Polen, Tjeckien och Ungern (1999), Bulgarien, Estland, Lettland, Litauen, Rumänien, Slovakien och Slovenien (2004), Albanien och Kroatien (2009), Montenegro (2017) samt Nordmakedonien (2020).

Nato har sitt högkvarter i Bryssel. Generalsekreterare sedan 2014 är Norges förre statsminister Jens Stoltenberg (född 1959).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!